Την ώρα που η Ευρώπη καλείται να λύσει την πιο δύσκολη εξίσωση για τις αμυντικές δαπάνες, κατά την οποία τίποτα δεν χαρίζεται, η Ελλάδα σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg «προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για το τι απαιτείται όταν ζεις δίπλα σε έναν αντίπαλο».
Kοινή προστασία σε άμυνα, ασφάλεια και οικονομία ζητούν οι Ευρωπαίοι, και οι ηγέτες των κρατών ετοιμάζονται να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνάμεων, δαπάνες που θεωρούνται αναγκαίες, καθώς οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται πια την ασφάλεια της ηπείρου. Ήδη με δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαιώνει ότι οι δαπάνες είναι «μία πιθανή ώθηση σε σημαντικές βιομηχανίες».
Σύμφωνα με το Bloomberg, «όταν ηχεί ο συναγερμός στη στρατιωτική βάση της Τανάγρας, βορειοδυτικά της Αθήνας, δεν χρειάζονται περισσότερα από πέντε λεπτά για να απογειωθεί ένα μαχητικό Rafale και να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο, στα σύνορα με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει μια μακρά αντιπαλότητα με τον γείτονά της σχετικά με κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιωτικά ύδατα που τους χωρίζουν. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις τους έφτασαν κοντά σε σύγκρουση το 1996 και η ένταση κλιμακώθηκε ξανά μόλις πριν από πέντε χρόνια».
Επίσης, το άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπερνούσε σταθερά τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, ακόμα και στο απόγειο της κρίσης χρέους που παρέλυσε την οικονομία της. Το 2015, τη χρονιά που η Ελλάδα διαπραγματευόταν με τους πιστωτές της σκληρά μέτρα λιτότητας για να διορθώσει τα οικονομικά της, εξακολουθούσε να δαπανά περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ευρώπης, ένας ισχυρός στρατός είναι βαθιά ριζωμένος στη νοοτροπία των Ελλήνων. Η χώρα είναι μεταξύ των λίγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, και οι δαπάνες για την εθνική ασφάλεια αποτελούν παραδοσιακά πολιτική που υποστηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις.