Στο βιβλίο της «Ένοπλη πάλη μετά το Δεκέμβρη του 2008-Επικοινωνιακές στρατηγικές (από)νομιμοποίησης», η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Αναστασία Τσουκαλά επιχειρεί να εξετάσει τις νεότερες οργανώσεις πολιτικής βίας, τις οποίες συνδέει με τις εγχώριες ιστορικές εξελίξεις και το διεθνές περιβάλλον.

Ειδικότερα, αντιπαραθέτει δυο δημόσιους λόγους: των οργανώσεων, μέσα από τις προκηρύξεις και αναλήψεις ευθύνης, και δημοσιευμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να διαφανούν οι διαδικασίες αυτοπροσδιορισμού και ετεροπροσδιορισμού της σύγχρονης ένοπλης πάλης.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στην ΕΣΗΕΑ, οι ομιλητές Ιωάννα Σωτήρχου, δημοσιογράφος, Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και Παναγιώτης Σωτήρης, πανεπιστημιακός, αναφέρθηκαν στη συμβολή του παρόντος συγγράμματος, ιδιαίτερα γιατί οι περισσότερες αναλύσεις του θέματος από τα ΜΜΕ, είτε απλώς αναπαράγουν τον λόγο της αστυνομίας, είτε το βλέπουν ως μια «απειλή», που αντιμετωπίζεται μόνο με περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, όπως τόνισαν.

Τα κύρια σημεία του βιβλίου αφορούν τους μετασχηματισμούς της διεθνούς ένοπλης πάλης στον 21ο αιώνα, την όξυνση των κοινωνικών αντιστάσεων με κινητοποιήσεις και συγκρούσεις από το 2000 και μετά, ζητήματα ορισμού της ένοπλης πάλης και σκιαγράφιση των ρευμάτων της, τις αναπαραστάσεις του φαινομένου στον Τύπο και, τέλος, τον καθορισμό της ένοπλης πάλης από τους ίδιους τους αντάρτες πόλης.

Στις σημερινές μορφές της ένοπλης πάλης, σε αντιδιαστολή με τις παλαιότερες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν ιδεολογικές αναφορές στην Αριστερά, και κάποιες λιγότερες στον αναρχισμό, η Τσουκαλά καταπιάνεται με τον ατομικιστικό αναρχισμό, τον αντιφασισμό, τον αναρχοκομμουνισμό και τον οικοαναρχισμό, στις σχέσεις τους με την κοινωνία και στη στάση τους απέναντι στο κράτος. Μια τομή, σύμφωνα με τη συγγραφέα γίνεται με τη ριζοσπαστικοποίηση ενός μέρους της νεολαίας μετά την εξέγερση του 2008 και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την ενίσχυση της δράσης της οργάνωσης Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία δεν χρησιμοποιεί των όρο «επαναστάτης» με την προηγούμενη μαρξιστική ή αναρχική έννοια.

Η Αναστασία (Νατάσα) Τσουκαλά, στις 17 Νοεμβρίου 2017 χτυπήθηκε στο πόδι από φωτοβολίδα, η οποία εκτοξεύτηκε από αυτοσχέδιο πυροσωλήνα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. «Δεν θα υπήρχε αυτό το βιβλίο, αν δεν είχε υπάρξει μία αλυσίδα ανθρώπων να με κρατήσει στη ζωή. Δεν θα υπήρχε αυτό το βιβλίο, αν δεν είχαν υπάρξει δύο ιατρικές ομάδες να μου χαρίσουν την αρτιμέλειά μου. Και, όχι, δεν θα υπήρχε αυτό το βιβλίο, χωρίς όλους εσάς που με στηρίξατε τόσο καιρό», σημειώνει στην αρχή του βιβλίου.

Η «Ένοπλη πάλη-Μετά το Δεκέμβρη του 2008-Επικοινωνιακές στρατηγικές (από)νομιμοποίησης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος».

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)