Στις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη το δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως επίσης και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το δείπνο διήρκεσε περίπου μία ώρα και στο τέλος δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας περίπου μίας ώρας, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στον ίδιο χώρο.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ευρωτουρκικά ζητήματα, τα οποία η Άγκυρα επιθυμεί να δει να προχωρούν. Η κυπριακή πλευρά
, από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, αλλά και θα επιδείξει ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό, εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πως από τον Ιανουάριο η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επιδιώκει πρόοδο στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Η χρονική συγκυρία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Λευκωσίας, τη στιγμή που η Άγκυρα έχει σειρά από ανοιχτά ζητήματα που επιθυμεί να προωθήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, εθίγησαν ευρύτερα περιφερειακά θέματα, ενώ όλες οι πλευρές εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για τη συνεχή ενασχόλησή του με το Κυπριακό και τη δέσμευσή του να παραμείνει ενεργός στην προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών.

Η δεύτερη ημέρα της πενταμερούς επικεντρώνεται κυρίως στην αξιολόγηση της προόδου στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία είχαν συμφωνηθεί στη Γενεύη τον Μάρτιο, και στο ενδεχόμενο εισαγωγής νέων. Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε, στο περιθώριο του δείπνου, την πρόθεσή του να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η συζήτηση για τα ΜΟΕ είναι θετική και οφείλει να συνεχιστεί, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρέπει να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από τον κύριο στόχο, που είναι η ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.