Στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συντριβή στις εκλογές επειδή έχασε την επαφή με την κοινωνία προχώρησε ο Δημήτρης Βίτσας, σε μια λειψή προσπάθεια αυτοκριτικής για λογιαριασμό του κόμματός του. Και αυτό γιατί η πραγματικότητα λέει πως η κοινωνία γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τα χρόνια της «κωλοτούμπας» και στη συνέχεια την τετραετία της τοξικότητας και διχασμού που μοίραζε απλόχερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, για να πει το οριστικό αντίο στις εκλογές στις 25ης Ιουνίου.

«Το πρώτο που έφταιξε ήταν η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και σε επίπεδο ιδεολογικό από την ίδια την κοινωνία. Ήταν φανερό δηλαδή. Να πιστεύεις - και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω - ότι είσαι σε σύγκρουση για την κυβέρνηση και να έχεις στο τέλος 20 μονάδες διαφορά σημαίνει ότι δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην κοινωνία», είπε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο για έλλειψη συλλογικότητας στο κόμμα, που «κάποτε είχαμε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εγγύς παρελθόν», γεγονός που επίσης ευθύνεται, κατά τον ίδιον, για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεώρησε δε ότι η συλλογικότητα είναι το πρώτο από τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ή η νέα πρόεδρος, ταυτόχρονα με «σταθερότητα και ανακάλυψη του ιδεολογικού πλαισίου αλλά και αποφασιστικότητα και σχέση με την κοινωνία».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «εγώ υποστήριξα τις τελευταίες ημέρες να εκλέξουμε πρόεδρο το ταχύτερο δυνατό για να υπάρχει μια βάση». Ερωτηθείς, δε, γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν υποψηφιότητα. Το να το σκέφτονται είναι φυσιολογικό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει με ήττα στις ευρωκελογές, λέω εγώ, και σμίκρυνση του κόμματος».