Η παρουσία του Παύλου Μαρινάκη στις Βρυξέλλες –στον απόηχο της κυνικής ομολογίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για το προσβλητικό για την Ελλάδα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ– καθώς και οι συναντήσεις που είχε στην «καρδιά» της ΕΕ ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτελούν την καλύτερη και έμπρακτη απάντηση στις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας μας. Αιτιάσεις που, όπως και στην περίπτωση Αρβανίτη, προβάλλονται και συντηρούνται ανερυθρίαστα από στελέχη της αντιπολίτευσης μόνο και μόνο για να πλήξουν την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα πλήττουν την ίδια τη χώρα και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αποτελούν αναμφισβήτητα μια εχθρική ενέργεια εις βάρος της.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Εξάλλου, οι ίδιοι κύκλοι ήταν αυτοί που τα τελευταία χρόνια συντηρούν τον μύθο του «108» ή του «107» αναφερόμενοι στη θέση που εμφανίζεται να έχει η Ελλάδα σε μια αμφιλεγόμενη ως προς τη μεθοδολογία και την αξιολόγησή της κατάταξη αναφορικά με την κατάσταση των ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου. Τούτο παρά το γεγονός ότι η ίδια η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπος Βιέρα Γιούροβα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς την προστασία των δημοσιογράφων, σε απόλυτη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Το ολιστικό νομοθέτημα
Αυτό ακριβώς ήταν που δήλωσε η Βιέρα Γιούροβα και μετά το τετ α τετ που είχε με τον Παύλο Μαρινάκη, με τη χρονική συγκυρία της συνάντησης αυτής να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από τα αρμόδια ενωσιακά όργανα και να τεθεί σε πλήρη ισχύ το λεγόμενο Media Freedom Act, ήτοι το ολιστικό νομοθέτημα για την ελευθερία των ΜΜΕ στην ΕΕ και την προστασία της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας τους. Ενα νομοθέτημα το οποίο η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει καλωσορίσει και έχει στηρίξει, προχωρώντας μάλιστα και σε προσαρμογές της εθνικής νομοθεσίας προκειμένου να συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του.
Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε αναλυτικά στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των δημοσιογράφων και την πολυφωνία των ΜΜΕ, ενώ δεσμεύτηκε για την ταχεία εφαρμογή του Media Freedom Act. Η αντίδραση δε της Βιέρα Γιούροβα μετά τη συνάντηση και το μήνυμά της στα social media για τη συζήτηση με τον Ελληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και διαψεύδει στην πράξη όσους εξακολουθούν να εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «καθεστώς ανελευθερίας» στα ΜΜΕ, υιοθετώντας άκριτα αποσπάσματα του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου (σ.σ.: διά χειρός Αρβανίτη) ή τη «λίστα 108» και «107»...
«Σθεναρή υποστήριξη»
Στο αναλυτικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε παράλληλα από το γραφείο της, η επίτροπος της ΕΕ αναφέρει αυτολεξεί πως «ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας για ένα κοινό πλαίσιο και δράση σε επίπεδο ΕΕ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των ΜΜΕ (Media Freedom Act), την οδηγία κατά των SLAPPs, τη σύσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, καθώς και την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου». Παράλληλα, η Βιέρα Ζούροβα χαιρέτισε «την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ελευθερίας των ΜΜΕ και επίσης τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων για τα ΜΜΕ».
Λεπτομερής παρουσίαση
Ειδικά για τον Ελληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέρει πως «παρουσίασε λεπτομερώς τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση των συστάσεων της Επιτροπής, όπως π.χ. για την αύξηση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ». Ανέφερε επίσης την αφαίρεση του άρθρου 362 που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμηση από τον Ποινικό Κώδικα. Μάλιστα, η Βιέρα Γιούροβα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα για να συζητήσει αυτά τα θέματα, βάζοντας οριστικά τέλος στην παραφιλολογία για «κίτρινες κάρτες» της ΕΕ και στους... ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων αντιπολιτευόμενων κύκλων για ταύτιση της Ελλάδας με την Ουγγαρία του Ορμπαν.
Να σημειωθεί δε ότι ο Παύλος Μαρινάκης συνομίλησε επίσης με τον Ελληνα επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, με αντικείμενο της συζήτησης –σύμφωνα με τον ίδιο– τη λειτουργία των ΜΜΕ και τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την πολυφωνία και την ελευθερία του Τύπου.