Με τις ΗΠΑ να έχουν κατασχέσει πέντε πετρελαιοφόρα, που απέπλευσαν από τη Βενεζουέλα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την προστασία των εσόδων από την πώληση πετρελαίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Πάντως, το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βενεζουέλας αποτυπώνεται στο εκτελεστικό διάταγμα, που υπέγραψε σήμερα και αποσκοπεί στην προστασία των εσόδων από την πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας που τηρούνται σε λογαριασμούς του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, από «κατάσχεση ή δικαστική διαδικασία».

Απελευθερώνονται 18 πολιτικοί κρατούμενοι

Στο μεταξύ, η προσπάθεια συνεργασίας της προσωρινής προέδρου, Ντέλσι Ροντρίγκες με τις ΗΠΑ αποτυπώνεται στην απελευθέρωση των πρώτων 18 κρατούμενων από φυλακές της Βενεζουέλα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχε επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση εννέα κρατουμένων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άρχισε να απελευθερώνει πολιτικούς κρατούμενους που είναι γνωστές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την κυβέρνηση Τραμπ.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι ένα σημάδι «επιδίωξης ειρήνης» και ότι ακύρωσε ένα προγραμματισμένο δεύτερο κύμα επιθέσεων κατά της χώρας.