«Για έναν πολιτικό που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του, πάντα υπάρχει το ερώτημα ‘‘τι περισσότερο θα μπορούσα να έχω κάνει’’» απαντά στην εφημερίδα “tomanifesto” ο Βασίλης Κικίλιας, που πέρασε διά πυρός και σιδήρου στο υπουργείο Υγείας, κληθείς να αντιμετωπίσει την πανδημία της covid-19.

Στο υπουργείο Τουρισμού τα πράγματα είναι αισιόδοξα για τη σεζόν που ξεκινά, ομοίως αισιόδοξος είναι ο υπουργός και για τις εκλογές της 21ης Μαΐου – όπως λέει η Ν.Δ. «θα είναι πρώτη και ο στόχος της αυτοδυναμίας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι εφικτός».

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Κάνοντας απολογισμό στην εκπνοή της τετραετίας, πώς θα περιγράφατε τη θητεία σας στα δύο υπουργεία, Υγείας και Τουρισμού; Τι κάνατε καλά και πού εντοπίζετε ότι δεν καταφέρατε αυτά που είχατε σχεδιάσει;

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση, θα έλεγα ότι και στα δύο χαρτοφυλάκια με τα οποία με τίμησε με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπό εξαιρετικά αντίξοες και –στην περίπτωση της πανδημίας– ασφυκτικές συνθήκες.

Στο υπουργείο Τουρισμού, παρά τις πολλαπλές κρίσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, καταφέραμε να έχουμε μια σεζόν η οποία επεκτάθηκε μέχρι τις αρχές του χειμώνα και με ταξιδιωτικά έσοδα που ξεπέρασαν κατά 2,6 δισ. τον αρχικό στόχο.

Στο υπουργείο Υγείας, σχεδόν με το «καλημέρα» βρεθήκαμε μπροστά στη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και, παρά τα μεγάλα προβλήματα, κρατήσαμε το ΕΣΥ και την κοινωνία όρθια, βρήκαμε μέσα προστασίας, υπερδιπλασιάσαμε εν μέσω πανδημίας τις κλίνες ΜΕΘ, προχωρήσαμε σε προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού και εκπονήσαμε με πανθομολογούμενη επιτυχία ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα που αποτέλεσε πρότυπο και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα, σχετικά με τι το δεν καταφέραμε, για έναν πολιτικό που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του, πάντα υπάρχει το ερώτημα «τι περισσότερο θα μπορούσα να έχω κάνει;»

 

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας που βάζει η Νέα Δημοκρατία βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων;

Είναι γνωστό ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι παρά μια φωτογραφία της στιγμής και της συγκυρίας. Αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είδαμε τους πολίτες να εκφράζουν την οργή και την απογοήτευσή τους μέσω των δημοσκοπήσεων, όπου στην πραγματικότητα αυτό που ενισχύθηκε ήταν η «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτή την περίπτωση/κρίση αντέδρασε άμεσα και στήριξε με όλες τις δυνάμεις της τους οικείους των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα και αυτούς που τραυματίστηκαν.

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης φαίνεται ότι εκτιμήθηκαν από τους πολίτες, κάτι που αποτυπώθηκε στις νεότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Οπότε, για να επιστρέψω στο ερώτημά σας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, ως δύναμη ευθύνης, δύναμη προοπτικής για τη χώρα, δύναμη εκσυγχρονισμού, αλλά και δύναμη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που είναι και η πραγματική μεγάλη εκλογική μάχη, η παράταξή μας θα είναι πρώτη και ο στόχος της αυτοδυναμίας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι εφικτός.

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θέλει κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή. Είστε τόσο πεπεισμένοι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα καταφέρουν να προχωρήσουν σε συνεργασία για τη διακυβέρνηση της χώρας στις 21 Μαΐου;

Αν με ρωτάτε πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο, θα σας πω, πάντως, ότι όλα εξαρτώνται από εμάς και από την ικανότητά μας να πείσουμε τους πολίτες ότι η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση είναι αυτή της 21ης Μαΐου, ότι τότε είναι που θα πρέπει να συγκρίνουν το πριν και το τώρα και να κρίνουν ποιος θα είναι αυτός που θα τους κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις κάλπες θα διασφαλίσει ότι το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων» θα παραμείνει απλώς σενάριο και θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για τη χώρα.

 

Αν δεν εξασφαλίσετε τον αριθμό των απαιτούμενων εδρών, με ποιον θα συνεργαστείτε; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Όπως ήδη σας έχω αναφέρει, για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση πέραν του στόχου της καθαρής νίκης μας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οπότε, στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσα να κάνω την οιαδήποτε συζήτηση περί συνεργασιών.

O στόχος για τη Νέα Δημοκρατία είναι σαφής: καθαρή νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου και αυτοδυναμία. Αλλωστε, ας είμαστε ειλικρινείς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο κ. Ανδρουλάκης, μιλά για κυβέρνηση συνεργασίας (συν τις άλλες προϋποθέσεις που θέτει) χωρίς πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό.

Οσον αφορά, δε, στο ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση μετά τις κάλπες του Ιουλίου.