«Δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης κατηγορίας» τόνισε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρξουν ανάλογες αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας».
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» υπογράμμισε πως επεξεργάζονται «σχέδιο μείωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μαζί με τον ναυτιλιακό κλάδο» τονίζοντας πως «δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια μια οικογένεια να ταξιδέψει σε ένα νησί λόγω των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων».
Επιπλέον ο υπουργός Ναυτιλίας, ερωτηθείς για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές σημείωσε πως «η δουλειά του λιμενικού είναι να φυλάει τα σύνορά μας», ενώ αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών ανέφερε πως «κόμματα της αντιπολίτευσης λαϊκίζουν χωρίς να έχουν καμία κυβερνητική πρόταση». Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα άσκησε έντονη κριτική σε όσους «κρύβεται πίσω από την οποιαδήποτε θέση του και ιδιότητα του και δεν παίρνει θέση στα μείζονα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».
Για την αύξηση στους ένστολους
Πολύ σωστά η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθότι δεν μπορεί να γίνονται δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για καινούργιο εξοπλισμό και τεχνολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτά τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ή το νέο δόγμα να το χειρίζονται οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να έχουν τις αυξήσεις που πρέπει κλπ. Πολύ σωστά λοιπόν έκανε η κυβέρνηση. Από κει και πέρα δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει αναλόγως να γίνουν αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας.
Το σύνολο όλων αυτών των αντρών και γυναικών που απαρτίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας επιτελεί ύψιστο έργο. Είχα την τιμή να παλέψω με τους πυροσβέστες μας δύο αντιπυρικές περιόδους στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αξίζουν και πρέπει να επιβραβευτούν. Όπως και το 2014 ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τους αστυνομικούς μας σε όλη τη χώρα, στις πιο δύσκολες στιγμές και περιόδους που βίωσε η ελληνική κοινωνία με αγανακτισμένους, με μνημόνια, αντιμνημόνιο κλπ και φυσικά στα θαλάσσια σύνορα μας τα 18.500 μίλια ακτογραμμής και ναυτικών συνόρων για να δείτε τη μάχη που δίνουν οι λιμενικοί μας μέρα και νύχτα με αντίξοες συνθήκες για να υπερασπιστούν τα σύνορά μας, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, παιδάκια, απροστάτευτες οικογένειες, γυναίκες, αλλά και να υπερασπιστούν τα σύνορά μας ενάντια στην εγκληματικότητα, το σύγχρονο έγκλημα και φυσικά να φροντίσουν και σε κάθε λιμάνι το κομμάτι των επιβατών της ακτοπλοΐας και ούτω καθεξής.
Για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Εγώ δεν θεωρώ, τουλάχιστον ως προς τους Έλληνες, την ελληνική οικογένεια με ένα παιδάκι, δυο παιδάκια και τρία παιδάκια ότι είναι πολυτέλεια το να μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά μας που είναι η νησιωτικότητα μας συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον οποιοδήποτε γείτονά μας και πρέπει να το υποστηρίξουμε. Το έχει κάνει αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι πολυτέλεια το να βγάλουν ένα εισιτήριο και μαζί με το αυτοκινητάκι τους και τα παιδιά τους να πάνε διακοπές στα ελληνικά νησιά.
Επεξεργαζόμαστε με την προεδρία της κυβέρνησης και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τον τρόπο που θα στηρίξουμε αυτές ακριβώς τις ελληνικές οικογένειες προκειμένου να έχουν αυτή τη δυνατότητα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει. Αναγνωρίζω επίσης και τον τρόπο με τον οποίον θα συμβάλει από κοινού και ο ιδιωτικός τομέας, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπάρχει ήδη ακτοπλοϊκή εταιρεία μεγάλη, η οποία ανακοίνωσε εκπτώσεις για τις ελληνικές οικογένειες για τις ημέρες του Πάσχα. Φυσικά είναι ελεύθερη οικονομία και ελεύθερη αγορά, αλλά παροτρύνω όλους να σκεφτούν στην γκάμα των εισιτηρίων τα οποία υπάρχουν και ένα 40% είναι εκπτωτικό, παράδειγμα για φοιτητές 50% έκπτωση για πολύτεκνες οικογένειες για τους νησιώτες μας το ισοδύναμο, για αυτούς οι οποίοι έχουν τις επιχειρήσεις τους μικρές, μεσαίες και δουλεύουν σε επιχειρήσεις στα νησιά επίσης. Άρα το 40% των εισιτηρίων ήδη είναι εκπτωτικό. Επιμένουμε ως κυβέρνηση στο κομμάτι της ελληνικής οικογένειας, των λαϊκών νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης και αυτούς θα στηρίξουμε.
Ο σκοπός του πρώτου μου ταξιδιού στις Βρυξέλλες μαζί με τους επαγγελματίες του χώρου ήταν αυτός, για να τονίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το είπα και στον κύριο Επίτροπο, τον κ. Τζιτζικώστα, αλλά και στους εκπροσώπους της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ότι βεβαίως να τρέξουμε την πράσινη ανάπτυξη, βεβαίως μιλάμε για την οικολογία, βεβαίως τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά πρέπει να προασπίσουμε πρώτα απ’ όλα την ευρωπαϊκή οικονομία σε όλα τα πεδία, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και να μην συνεχίζουμε να μένουμε πίσω σε σχέση με την ανάπτυξη που έχει η Αμερική και η Κίνα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε την ναυτιλία μας να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, θα πρέπει να ξυπνήσει η Ευρώπη και να κάνει αυτά τα οποία απαιτούνται προκειμένου να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα. Και στην ναυτιλία και στην αμυντική βιομηχανία που επιτέλους βλέπω, κάλλιο αργά παρά ποτέ – ο πρωθυπουργός το έλεγε χρόνια τώρα ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή προσπάθεια, μια κοινή αμυντική προσπάθεια. Έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης μετά από 80 χρόνια και δεύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Απαιτείται η Ευρώπη να κάνει κινήσεις.
Αυτοί οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες πρέπει να ξυπνήσουν. Αυτούς πληρώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και άρα απαιτείται να αντιληφθούν όλοι ότι αυτούς υπηρετούν, και όχι το ίδιο το γραφειοκρατικό σύστημα των Βρυξελλών, άρα και στην πρωτογενή παραγωγή, στον αγροτικό κόσμο κίνητρα και τρόπο έτσι ώστε όχι να επιδοτούνται τα προϊόντα αλλά να δοθεί η δυνατότητα πρωτογενούς παραγωγής σε ντελικατέσεν προϊόντα, σε βασικά προϊόντα. Η επισιτιστική κρίση είναι σίγουρη στον πλανήτη λόγω της κλιματικής κρίσης. Έχουμε ένα τεράστιο αβαντάζ ως Ευρώπη αν κάνουμε αυτά που πρέπει και στην αμυντική βιομηχανία, νομίζω ότι οι πρωτοβουλίες της χώρας είναι ξεκάθαρες και φυσικά στο κομμάτι της ναυτιλίας. Η ελληνική ναυτιλία είναι το 20% της ευρωπαϊκής και το 35% της Ευρωπαϊκής είναι το κύριο όχημα στο σύνολο της ποντοπόρου ναυτιλίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι πλεονεκτήματα έχουμε και πόσο αναγκαία είναι η ναυτιλία. Το είδαμε στην πανδημία όταν μέσα ατομικής προστασίας αλλά και προϊόντα πρώτης ανάγκης κλπ κινήθηκαν μόνο με την ποντοπόρο ναυτιλία.
Ελπίζω οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν το λάθος να χάσουν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του οποιουδήποτε άλλου οργανισμού ή οποιασδήποτε άλλης υπερδύναμης.
Για προβλήματα στα λιμάνια
Για τη Σαντορίνη κίνησα τις διαδικασίες μέσω φαστ τρακ αναθέσεων σε εργολάβο και μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε τους επόμενους 15 μήνες να έχουμε λιμάνι διαφυγής στην εξωτερική πλευρά της Σαντορίνης, το οποίο θα μπορούν να δένουν και οχηματαγωγά και αρματαγωγά και πλοία της ακτοπλοΐας, αν και εφόσον χρειαστεί.
Σε ό, τι έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα στα λιμάνια της χώρας, στους βραχίονες αλλά και τις άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες οι οποίες εκκρεμούν στο υπουργείο Ναυτιλίας, νομίζω ότι έδωσα δείγμα γραφής με τον τρόπο με τον οποίο έτρεξα το εμβληματικό πρόγραμμα υγείας για την Πολιτική Προστασία αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θυμίζω ότι υλοποιήσαμε διαγωνισμούς 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ό, τι συμβασιοποιήσαμε διαγωνισμούς 800 εκατομμυρίων ευρώ και ότι η Πολιτική Προστασία θα παραλαμβάνει από τον Μάιο κάποια από τα 1.200 οχήματα της Πυροσβεστικής μέχρι το 2028 -2029 τα επτά καινούργια Καναντέρ, δέκα μεσαίου τύπου ελικόπτερα συμφωνήσαμε με την Airbus, τρία τα παραλάβαμε το φθινόπωρο, 13 περιφερειακά κέντρα της Πυροσβεστικής, Τρία ελικόπτερα είναι στη διαδικασία για να παραληφθούν μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ είπατε πολλά πράγματα το χειμώνα με τους μετεωρολόγους σας εδώ πέρα για την έλλειψη που έχουμε από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. 110 drone, ατομική προστασία για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας και φυσικά το εμβληματικό πρόγραμμα της τεχνητής νοημοσύνης για το χώρο της Πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να πάμε σε μια άλλη εποχή στην αντιμετώπιση των κινδύνων.
Ανάλογο πρόσημο θα ήθελα να αφήσω με την ολοκλήρωσή μου, όταν θα έρθει αυτή η ώρα της δουλειάς μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Για τις άγονες γραμμές
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό ποσό στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άγονες γραμμές. 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μελετούμε τον τρόπο με τον οποίο με μεγαλύτερες διαγωνιστικές διαδικασίες στον χρόνο να μπορέσουμε να δώσουμε παραπάνω κίνητρα και εξασφαλίσεις, έτσι ώστε και φυσικά εξασφαλίσεις και ως προς τους νησιώτες και τα νησιά μας, έτσι ώστε να ισχυροποιήσουμε ακόμα τους δεσμούς μας στους θαλάσσιους με το οποιοδήποτε ακριτικό νησί. Για αυτό το λόγο ήμουν χθες το πρωί στο Υπουργείο με τον συνάδελφο τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τους Γενικούς Γραμματείς και τους την κυρία Δήμαρχο Λήμνου και τον κύριο Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου και τον κύριο Λιμενάρχη και τον κύριο Έπαρχο και θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο και οι δικές μου πόρτες στο Υπουργείο είναι ανοικτές για όλους τους συναδέλφους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – άλλωστε πάλεψα μαζί τους δύο καλοκαίρια για τις πυρκαγιές και συνεργαστήκαμε άψογα και το χειμώνα για τις πλημμύρες -, για να λύσουμε κατά το δυνατόν με ειλικρίνεια και εντιμότητα ότι πρόβλημα υπάρχει.
Για τις μεταναστευτικές ροές
Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον και αβέβαιο που από μέρα σε μέρα δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να αντιμετωπίσει.
Η πρώτη εικόνα που έχω είναι ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, οργανωμένη και δομημένη σε ότι έχει να κάνει με τα βορειοανατολικά σύνορα μας μέχρι και το νότιο κομμάτι του Αιγαίου. Σε ό, τι έχει να κάνει με τη φύλαξη τους αλλά και με τη διάσωση των ευπαθών ομάδων, των παιδιών, των γυναικών, αν και εφόσον απαιτηθεί αυτό σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και όλες τις ανθρωπιστικές κανονιστικές διατάξεις.
Αλλά τα σύνορά μας τα θαλάσσια τα φυλάμε και, δεν θέλω να το παρεξηγήσει κανένας αυτό, αυτή είναι η δουλειά του Λιμενικού. Δυστυχώς ανοίγει ένα άλλο θέρετρο επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε ό, τι έχει να κάνει με την αστάθεια την οποία βλέπει κανείς στη Λιβύη, την πίεση που δέχεται η Αίγυπτος με μεταναστευτικές ροές, στο Σουδάν και ούτω καθεξής. Άρα το θέμα της Γαύδου, της Κρήτης, της Ρόδου ενδεχομένως θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά.
Υπάρχει η αναμονή από πλευράς μου της υλοποίησης από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής της προσωρινής δομής για κάποιες ώρες που πρέπει να δημιουργηθεί στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούν οι άντρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν και εφόσον απαιτείται διάσωση, είναι ένα τεράστιο θέατρο επιχειρήσεων 200 ναυτικά μίλια, να μπορούν αυτοί οι δυστυχείς άνθρωποι προσωρινά να υπάρξουν κάπου, προκειμένου να μετακινηθούν στις δομές τις οποίες έχει η χώρα. Όμως ακούσατε την εντολή του πρωθυπουργού και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο θέμα, με βάση την φύλαξη των συνόρων μας και φυσικά την αποτροπή εγκληματικών ή όποιων άλλων ενεργειών υπάρχουν, θυμίζω συχνά ένα λαθρεμπόριο και ναρκωτικών και όπλων και ούτω καθεξής. Πρέπει σε ότι έχει να κάνει με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να κινήσουν οι επιστροφές. Αυτός είναι ο ρόλος και η αρμοδιότητα αυτού του υπουργείου, του δικού μου είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει πολλές άλλες υποχρεώσεις σε όλη τη χώρα και στα λιμάνια της χώρας. Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους Λιμενάρχες, τους Υπολιμενάρχες και το προσωπικό, η δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες, να προσέχουμε την ασφάλεια της ακτοπλοΐας και να τρέχουμε τα έργα των Λιμενικών Ταμείων σε ό, τι έχει να κάνει με τα λιμάνια μας, αλλά το άλλο κομμάτι της φύλαξης των συνόρων υπάρχει. Και βέβαια να δηλώσω για μια ακόμη φορά, μια που ολοκληρώσαμε στο ΚΥΣΕΑ την κρίση για νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, να ευχαριστήσω τον κύριο Αλεξανδράκη, τον πρώην αρχηγό που ευδοκίμως αποσύρεται ολοκληρώνοντας την καριέρα του βάσει νόμου και να πω ότι θα ακολουθήσουν από τη Δευτέρα κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα και πάντως θα στηρίξουμε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος οριζοντίως και καθέτως, παντού στη χώρα σε ό, τι κάνουν και απαιτείται η στήριξη από την ελληνική κοινωνία σε αυτούς τους ανθρώπους.
Σε ότι έχει να κάνει με το οποιοδήποτε περιστατικό αφορά δικογραφίες ή ποινικά, αυτά τα περιστατικά θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης γι αυτούς τους λίγους πιθανόν να αφορούν αυτά υπάρχουν σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλα τα σώματα ασφαλείας κλπ. Σε ότι έχει να κάνει με το Λιμενικό Σώμα και τη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών της, είμαι ασπίδα στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης της ψυχολογίας τους και εκπαίδευσης τους, του επαγγελματισμού τους, προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν αυτό το εθνικό και πατριωτικό έργο.
Για την πολιτική επικαιρότητα
Βλέπω την κοινωνία και τα κόμματα να ζητούν οι πολιτικοί και ειδικά οι υπουργοί, εάν και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, αποχρώσες ενδείξεις, να δικάζονται στο φυσικό τους δικαστή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφουγκραζόμενος την κοινωνία βγήκε μπροστά και είπε «Στόχος μου είναι συνταγματική αναθεώρηση, να κινήσουμε αυτές τις διαδικασίες με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα». Και όταν βρίσκεται ένας υφυπουργός ο οποίος βγαίνει θαρραλέα και λέει παιδιά, αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία, αυτό συνταγματικά προκρίνει η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία και το ζητάνε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ναι λοιπόν, με παρρησία τρέξτε τις διαδικασίες προκειμένου να να δικαστώ από τον φυσικό μου δικαστή και γίνεται ένας κακός χαμός.
Κοιτάξτε, και η Βουλή και οι νόμοι και το Σύνταγμα είναι εκεί για να υπηρετούν τους πολίτες και άρα θα πρέπει να μπορούμε να εξελισσόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η εποχή, ποιο είναι το περί δικαίου αίσθημα αλλά προσέξτε, όχι να συρόμαστε από το μομέντουμ της εποχής. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητος πυλώνας, θα πει η εκτελεστική εξουσία να μένει έξω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστών και παράλληλα εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να συμπληρώνουν το Σύνταγμα και δίνει αυτές αν θέλετε, τις ασφαλιστικές δικλείδες, δηλαδή να υπάρξει η απόφαση σε μία Βουλή και ουσιαστικά να υλοποιείται από την επόμενη Βουλή Αναθεωρητική Βουλή για το Σύνταγμα με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι το Σύνταγμα δεν θα γίνει κουρελόχαρτο, αντιθέτως, όταν και εφόσον απαιτείται, θα ενισχυθεί με τρόπο τέτοιο που να υπηρετεί την κοινωνία. Αυτό νομίζω ότι γίνεται και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
Τώρα σε ότι έχει να κάνει με την κοινωνία και σε ότι έχει να κάνει με την πίεση αυτή τη δημοσκοπική. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί οι οποίοι είναι για τα δύσκολα και κάποιοι άλλοι που είναι κρυπτόμενοι, υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία εκμεταλλεύονται οπορτουνιστικά και λαϊκίστικα το μομέντουμ μιας εποχής και δεν έχουν προτάσεις και δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε τίποτα στην ελληνική κοινωνία και στα προβλήματα της μεσαίας τάξης και των λαϊκών νοικοκυριών. Τάσσομαι αναφανδόν υπέρ των πολιτικών αυτών, οι οποίοι με παρρησία υπερασπίζονται αυτό το οποίο θεωρούν δίκαιο και θεωρώ ότι ρίψασπις είναι αυτός ο οποίος κρύβεται πίσω από την οποιαδήποτε θέση του και ιδιότητα του και δεν παίρνει θέση στα μείζονα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Σε ό, τι έχει να κάνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλω να πω ότι παρακολουθώ με πολύ μεγάλη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, το θέμα των Τεμπών. Αν θυμάστε, εγώ ήμουν ο πρώτος που βγήκε δημοσίως και είπε «Αφήστε τους γονείς και τις οικογένειές τους και τους συγγενείς ήσυχους. Αυτούς τους ανθρώπους να πενθήσουν όπως αυτοί θέλουν. Σεβασμός σε όλους ανεξαιρέτως και αντίληψη του ότι δεν υπάρχει πιο τραγικό πράγμα από το να χάνει μια μάνα το παιδί της, ένας πατέρας ή ένας συγγενής και άρα κουβέντα και το παραμικρό σε ότι έχει να κάνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους». Σε ό, τι έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα και τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται ότι μπορούν στιγμιαία να εκμεταλλευτούν αυτή την τραγωδία, τη συναισθηματική φόρτιση, τις πιθανές ευθύνες να δούμε ποιες είναι και και σε ποιους η δικαιοσύνη θα αποφασίσει και να χύσουν δηλητήριο σε ό, τι υγιές μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια μεταρρυθμίσεων ή στην προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας ή στην προσπάθεια να βγει με θετικό πρόσημο η οικονομία, να μιμηθούν και άλλοι αναπτυξιακοί τομείς κλπ αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί στην κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί σε τι αφορά και να κρίνει και θα κρίνουν αν θα έρθει η ώρα η κατάλληλη αυτή η ώρα των εκλογών. Γιατί εγώ βεβαίως σέβομαι τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο, αλλά δημοσκοπήσεις έχουμε δει πολλές ως ασανσέρ να ανεβάζουν κόμματα και να τα κατεβάζουν. Να δίνουν προεκλογικά 10%, 15% και 20% και κόμματα στο παρελθόν να βρίσκονται εκτός Βουλής. Εγώ μπορώ να μιλήσω και με ονόματα κομμάτων και πολιτικών αρχηγών οι οποίοι λάκισαν για λίγο, εμφανίστηκαν ως πυροτέχνημα πολιτικό και εξαφανίστηκαν μετά από λίγο.
Άρα στην κοινωνία και στους νεοδημοκράτες θέλω να πω υπομονή, εντιμότητα, καθαρότητα, μάχη και πάντα αυτές οι αξίες και αρχές δικαιώνονται στη ζωή και στην πολιτική.