«Είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική πολιτική στο δημόσιο καθορίζεται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο και υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Παρασκευής για τις αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι αντίστοιχη μέριμνα θα υπάρξει και για τα Σώματα Ασφαλείας. Όπως σημειώνουν, «είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Αναφέρουν τρεις βασικούς λόγους για την εστίαση στις ένοπλες δυνάμεις:

Η πρόσφατη ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από την Ε.Ε. προσφέρει δημοσιονομική ευελιξία, με έμφαση στις αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνουν και τις αμοιβές των στρατιωτικών.

Μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030», το υπουργείο Άμυνας έχει εξασφαλίσει εξοικονόμηση πόρων μέσω αναδιάρθρωσης δομών και διαδικασιών, ενισχύοντας τις αυξήσεις.

Η ανάγκη ενίσχυσης των κινήτρων για τα στελέχη και τους νέους που επιλέγουν στρατιωτική σταδιοδρομία είναι κρίσιμη, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αποχωρήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν θεσπιστεί οριζόντια μέτρα για όλους τους ένστολους, μεταξύ αυτών και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), όπως η αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης από την 1η Ιανουαρίου και η προγραμματισμένη ενίσχυση κατά 30 ευρώ από 1η Απριλίου. Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ένστολοι θα λάβουν επίδομα 100 ευρώ για ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας και επικινδυνότητα, με κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.

Η κυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνουν οι πηγές, συνεχίζει να λειτουργεί με δημοσιονομική υπευθυνότητα, με κεντρικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις:

«Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων».

Με φόντο τις παρεμβάσεις των υπουργών Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη, φαίνεται πως ωριμάζει η απόφαση για επιπλέον ενίσχυση και των υπολοίπων ένστολων. Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης κατηγορίας», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος» για να ακολουθήσουν οι αυξήσεις σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έκανε λόγο για «εύλογο αίτημα και των υπόλοιπων ένστολων».

Η κυβέρνηση παραπέμπει για τις σχετικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ακόμα και τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από το 2023 έως σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και ''πάμε'' για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια».