«Δεν έχουμε ακόμη αυτά τα στοιχεία που να μας οδηγούν στο να είμαστε καθησυχαστικοί. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Καλό είναι να υπάρχει προσοχή. Βλέπουμε το φαινόμενο και θα το αξιολογούμε συνεχώς», δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης στο ΕΡΤNews για τον σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου (7/6) στο Άγιο Όρος.

Ο Βασίλης Καραστάθης εξήγησε ότι η σημερινή δόνηση μεγέθους 5,3 αποτελεί μια συνέχεια αυτής της ακολουθίας που έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Ιούνιο του 2024. «Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 γεγονότα στην περιοχή, μικρά και μεγάλα, 8 από αυτά ήταν με μεγέθη μεγαλύτερα από 4», σημείωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτός ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος που έχει δώσει η περιοχή. «Δηλαδή έχουμε αυτή τη στιγμή μία κλιμάκωση του φαινομένου, έχουμε πάει από τα μικρότερα μεγέθη στο μεγαλύτερο», είπε.

Για τα κτήρια στο Άγιο Όρος

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφερόμενος στην αντισεισμική ανθεκτικότητα των μονών του Αγίου Όρους είπε: «Βάζουμε τα δεδομένα κάτω και βλέπουμε ότι δεν έχει μεταβληθεί η εστίακη περιοχή του σεισμού, είναι εντός της ζώνης, δηλαδή δεν έχει μεταβληθεί η διεγερμένη ζώνη. Αυτό είναι ένα καλό». «Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ κοντά στο Άγιο Όρος, πάρα πολύ κοντά στις κατοικημένες περιοχές του Αγίου Όρους, στις μονές και αυτό βέβαια εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο, γιατί στην περιοχή ναι μεν δεν είχαμε μεγάλο ιστορικό σεισμό στο συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά αυτό έχει και την άλλη όψη, ότι δεν έχουν δοκιμαστεί τα κτίρια από μεγάλο σεισμό, δεν έχει ελεγχθεί η τρωτότητα τους σε σημείο άμεσο», σημείωσε.

Υπό μελέτη το φαινόμενο

Όσο για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση τυχόν άλλων παρακείμενων ρηγμάτων στην περιοχή αυτή, ο Βασίλης Καραστάθης εξήγησε πως «για να προκαλέσει παράπλευρες ενεργοποιήσεις, δηλαδή νέες ενεργοποιήσεις, δεν νομίζω, γιατί είναι ένας αρκετά μικρός σεισμός». «Ωστόσο, αυτό που πραγματικά είναι το ερώτημα είναι ποιο είναι το δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος που έχει διεγερθεί. Δηλαδή από τη στιγμή που έχουμε ένα 5,3 Ρίχτερ αυτή η διεγερμένη ζώνη είναι συμβατή με αυτό το μέγεθος. Από κει και πέρα όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορούσε το πλαφόν να είναι λίγο μεγαλύτερο, οπότε καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί επ’ αυτού», τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.