Βασίλειος Κουρεμένος: Η ιστορία ενός κοσμοπολίτη αρχιτέκτονα

52

Στον Βασίλειο Κουρεμένο (1875 – 1957), αρχιτέκτονα που είναι υποτιμημένος ως προς τη συμβολή του, αναφέρεται το νέο βιβλίο της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ, που παρουσιάσθηκε την Τρίτη στην Ακαδημία Αθηνών.

Κοσμοπολίτης που πάντρεψε τον εκσυγχρονισμό με τον κλασικισμό και το πνεύμα του τόπου. Πιονιέρος του κινήματος του νεωτερισμού που εκφράσθηκε στη συνέχεια με σειρά σπουδαίων αρχιτεκτόνων της Γενιάς του ’30.

Για το βιβλίο, που αποτιμά τη συμβολή του Κουρεμένου στην ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, μίλησαν οι ακαδημαϊκοί Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Μανόλης Κορρές και η συγγραφέας, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής.

Στην εξαιρετική έκδοση 600 σελίδων, που επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος ΚΑΠΟΝ, συμπεριλαμβάνονται 421 φωτογραφίες από εμβληματικά αρχιτεκτονικά μνημεία και λεπτομέρειες τους, δεκάδες συνεντεύξεις με ανθρώπους που είχαν γνωρίσει τον αρχιτέκτονα αλλά και ιστορικό και πολιτικό χρονολόγιο της ταραγμένης εποχής που έζησε ο αρχιτέκτονας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr