Λίγες μόνο ημέρες απομένουν μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουλίου.
Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να δοθεί τέλος στην παρατεταμένη αναμονή χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία να μάθουν σε ποια σχολή θα συνεχίσουν τις σπουδές τους.
88.637 υποψήφιοι για 68.788 θέσεις στα πανεπιστήμια
Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετείχαν συνολικά 88.637 μαθητές, οι οποίοι διεκδικούν 68.788 θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Παρότι οι προβλέψεις ποικίλλουν, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι βάσεις θα παρουσιάσουν σταθερότητα στο μεγαλύτερο μέρος των σχολών, με ορισμένες εξαιρέσεις που καταγράφουν αισθητές μεταβολές, θετικές ή αρνητικές, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο.
Πτωτικές και ανοδικές τάσεις ανά πεδίο
Η γενική εικόνα των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνεται ως εξής: Στο 1ο Πεδίο, που περιλαμβάνει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι βάσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν πτώση περίπου 200 μορίων. Στο 3ο Πεδίο, το οποίο αφορά τις Επιστήμες Υγείας, η κάμψη αναμένεται να είναι πιο περιορισμένη, της τάξεως των 50 έως 150 μορίων.
Αντιθέτως, στα Πεδία των Θετικών Σπουδών και της Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο αντίστοιχα), η τάση είναι ανοδική, με αυξήσεις από 150 έως και 200 μόρια, ενώ σε ορισμένες περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου είναι πιθανό να παρατηρηθεί ακόμη μεγαλύτερη άνοδος. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων θα παίξουν και φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων, η κατανομή τους ανά επιστημονικό πεδίο και οι προτιμήσεις που αποτύπωσαν στα μηχανογραφικά τους δελτία.
Οι επισημάνσεις του Στρατηγάκη για τις βάσεις του 2025
Φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης παρουσίασε τις δικές του εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων, διευκρινίζοντας πως πρόκειται απλώς για προβλέψεις και όχι για τα οριστικά αποτελέσματα. Όπως ανέφερε, στις Νομικές σχολές ενδέχεται να υπάρξει πτώση από 75 έως 150 μόρια, ενώ η Φιλολογία της Αθήνας εκτιμάται ότι θα σημειώσει εντυπωσιακή μείωση κατά 1.460 μόρια, λόγω της μείωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ αναμένεται πτώση περίπου 95 μορίων.








Όσον αφορά τις σχολές Μαθηματικών και Φυσικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι βάσεις θα κινηθούν ελαφρώς πτωτικά, με αποκλίσεις από 5 έως 340 μόρια, ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών. Στις Ιατρικές σχολές, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν ελαφρώς χαμηλότερα, με ενδεικτικές τιμές κάτω από τα 17.900 μόρια στην Αλεξανδρούπολη και γύρω στα 18.725 στην Αθήνα. Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές επίσης φαίνεται να καταγράφουν πτώσεις περίπου 90 με 100 μορίων.
Άνοδος στις σχολές Πληροφορικής και στα Πολυτεχνεία
Αντίθετα, στα Πολυτεχνεία παρατηρείται σαφής ανοδική τάση. Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ αναμένεται άνοδος κατά 120 μόρια, ενώ στο Πολυτεχνείο Πατρών η αύξηση υπολογίζεται στα 380 μόρια. Στις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, που σχετίζονται με την Οικονομία και την Πληροφορική, η άνοδος είναι ακόμη πιο έντονη, γεγονός που αποδίδεται στις πολύ καλές επιδόσεις στο μάθημα της Οικονομίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Στρατηγάκης, περίπου το 30% των υποψηφίων αρίστευσε, γεγονός που οδηγεί σε αυξήσεις έως και 225 μόρια σε συγκεκριμένες σχολές.
Κάλεσμα σε ψυχραιμία από τον Στρατηγάκη
Ο εκπαιδευτικός αναλυτής προέτρεψε τους γονείς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αποφύγουν την πρόωρη ενοικίαση κατοικιών για τα παιδιά τους, υπενθυμίζοντας ότι οι βάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα επισήμως από το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή.
Τόνισε επίσης ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων έχουν γίνει πλέον πολλοί και πολύπλοκοι, αναφέροντας ενδεικτικά τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, τα διαφορετικά μόρια ανά τμήμα και την αύξηση των κοινών σχολών μεταξύ πεδίων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη.