Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη αναμονή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, που περιμένουν με αγωνία να μάθουν αν πέτυχαν τον στόχο τους για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετείχαν 88.637 υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν 68.788 θέσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Παρά τον μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, οι πρώτες εκτιμήσεις δεν προμηνύουν δραματικές ανακατατάξεις στον πίνακα των βάσεων, με την εικόνα να διαφέρει από επιστημονικό πεδίο σε επιστημονικό πεδίο.
Πτώση αναμένεται να καταγραφεί στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με τις βάσεις να υποχωρούν κατά περίπου 200 μόρια. Αντίστοιχα, στο 3ο Πεδίο που αφορά τις Σπουδές Υγείας, προβλέπεται πιο ήπια πτώση, μεταξύ 50 και 150 μορίων. Στον αντίποδα, τα 2ο και 4ο Πεδία φαίνεται να ακολουθούν ανοδική πορεία, με τις βάσεις να ανεβαίνουν από 150 έως και 200 μόρια, κυρίως σε περιζήτητες σχολές του 2ου Πεδίου, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
Η διαμόρφωση των τελικών βάσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο αριθμός των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, οι επιδόσεις στις εξετάσεις, καθώς και οι προτιμήσεις που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.
Αναλυτικότερα, στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι νομικές σχολές αναμένεται να σημειώσουν μικρή πτώση από 75 έως 150 μόρια, ενώ η Φιλολογία της Αθήνας παρουσιάζει εντυπωσιακή κάμψη κατά 1.460 μόρια, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Η σχολή Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 95 μόρια.
Στις θετικές επιστήμες, τμήματα όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ήπιες αυξομειώσεις, από μείωση 5 έως και 340 μορίων, ανάλογα με τη φετινή επίδοση των υποψηφίων. Οι ιατρικές σχολές διατηρούν υψηλές βάσεις, αλλά αναμένονται μικρές πτώσεις: στην Αλεξανδρούπολη η βάση ίσως πέσει κάτω από τα 17.900 μόρια, ενώ στην Αθήνα εκτιμάται γύρω στα 18.725. Οι οδοντιατρικές και φαρμακευτικές σχολές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά κατά 90 με 100 μόρια.
Σημαντική άνοδος αναμένεται στα πολυτεχνεία και στις σχολές του 4ου Πεδίου. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ προβλέπεται να σημειώσει άνοδο 120 μορίων, ενώ στο Πολυτεχνείο Πατρών η αύξηση ενδέχεται να φτάσει τα 380 μόρια. Η εικόνα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντική για τις σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας, καθώς η εξαιρετική επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα της Οικονομίας -με το 30% να γράφει άριστα– οδηγεί σε προσδοκίες για αυξήσεις έως και 225 μορίων.
Οι τελικές βάσεις θα αναδείξουν τους επιτυχόντες, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες των υποψηφίων και καθορίζοντας την επόμενη φάση της ακαδημαϊκής τους διαδρομής.
