Την ανάγκη για εμβάθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα και παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι είναι ευτυχές το γεγονός ότι η νέα χρονιά ξεκινά με τη Γαλλική Προεδρία, η οποία βάζει στο επίκεντρο το πρόταγμα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Για την Ελλάδα, όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός, η στρατηγική αυτονομία είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση να γίνει η ΕΕ μια πολιτική Ένωση, που θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας στα κράτη-μέλη της, αλλά και για να καταστεί από πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. «Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, με ισχυρότερη φωνή στον κόσμο. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη κυρίαρχη, που δε θα κοιτάζει μόνο στο εσωτερικό της, αλλά θα έχει και μια ενιαία και αποφασιστική φωνή στο εξωτερικό της και ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά ζητήματα ασφάλειας», τόνισε.

Ειδικά σε σχέση με την Τουρκία, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα ευρω-τουρκικά, κάνοντας κοινό τόπο στην ΕΕ ότι η Τουρκία αποκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο και βρίσκεται στον αντίποδα όλων των αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Σε ό, τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Κατέστησε όμως σαφές, ότι αυτή η πορεία δεν είναι μη αναστρέψιμη. «Αν οι βόρειοι γείτονές μας αλλάξουν τη στάση τους σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αντίστοιχα και η Ελλάδα θα μεταβάλει τη στάση της», υπογράμμισε, λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ορθώς δεν έχουν κυρωθεί ακόμη από την ελληνική Βουλή συγκεκριμένα μνημόνια που προβλέπονται από τη συμφωνία, κάτι το οποίο δεν έχει θέσει η άλλη πλευρά, αντίθετα – όπως είπε – το θέτει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με στόχο μια Πράσινη και Ψηφιακή Ευρώπη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό της μοντέλο. Σε ό, τι αφορά μάλιστα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ευρώπης, επεσήμανε ότι η πρόταση της Ελλάδας για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αγκαλιάζεται από το σύνολο των συμμετεχόντων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και αποτελεί στοιχείο της ατζέντας της Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών που τέθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τάχθηκε κατά της κατάργησης της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι το δικαίωμα βέτο είναι σημαντικό για την Ελλάδα και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις μικρές χώρες. «Η εμβάθυνση της Ευρώπης δεν σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα χάσουν και θα θυσιάσουν οποιεσδήποτε εγγυήσεις έχουν για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής» σημείωσε.

Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επισήμανε ότι ζητάμε την αναθεώρησή του κατά τρόπο, ώστε «να μην ξαναβρεθούμε στη μέγγενη της υποχρηματοδότησης» της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αναγκαιότητες μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας έχει μειώσει τις μεταναστευτικές ροές κατά 90%, όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός κυρώσεων απέναντι σε όσους εργαλειοποιούν τους μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν και ρήτρες αλληλεγγύης και δίκαιου επιμερισμού των βαρών.

Για την ενέργεια, «το μεγάλο πρόβλημα της εποχής», ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το δίλημμα μεταξύ πράσινης και φθηνής ενέργειας αποτελεί «ψευτοδίλημμα» και τόνισε παράλληλα ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να αγνοεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» τη στιγμή που αισθάνεται εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Σημείωσε δε ότι 1,7 δις. έχουν διατεθεί στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση, χρήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιβάλλον αλλάζει, όπως έδειξε και ο πρόσφατος χιονιάς.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία των κοινών πολιτικών στην προμήθεια εμβολίων και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η Ευρώπη αποτελεί τον μεγαλύτερο δωρητή εμβολίων παγκοσμίως, με τη χώρα μας να έχει δωρίσει εκατομμύρια δόσεις.

Μιλώντας για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ελληνική παρουσία σε αυτό το διάλογο και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και την Κοινωνία των Πολιτών να συμμετάσχουν ενεργά. Επιπλέον, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αναδείξει τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ευρώπης και ειδικότερα της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο η Ελλάδα έχει καταστήσει κυρίαρχο στη Σύνοδο των εννέα μεσογειακών χωρών EUMED.