Τη θέση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «άλλαξε τα φώτα» του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Βαρεμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Βαρεμένος αναγνώρισε την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές σε κάποια βασικά πράγματα, απόρροια των διαδοχικών εκλογικών συντριβών, όμως αντί να αλλάξουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε... ηλεκτρολογικού τύπου παρεμβάσεις, αλλάζοντάς του τα φώτα. Για αυτό άλλωστε έλαβε χώρα και η δεύτερη διάσπαση του κόμματος, με την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, όπου 9 ακόμη βουλευτές αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας πλέον τους 11.

Το ενδιαφέρον σημείο είναι η εκτίμηση του Γιώργου Βαρεμένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης σταδιακά απομακρύνεται από τον Αλέξη Τσίπρα, αποδομώντας συνεχώς τις τελευταίες ημέρες την πολιτική του παρακαταθήκη, ενώ παράλληλα συμφώνησε με την τοποθέτηση του Νίκου Σβέρκου ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να αποδομεί καθημερινά τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, μπορεί να απομάκρυνε σύσσωμη την πρώην ηγετική του ομάδα, αλλά η αφωνία του Αλέξη Τσίπρα είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη. Διότι το γεγονός ότι καταπίνει αδιαμαρτύρητα τέτοιες προσβολές, λίγες ημέρες αφότου -έστω και τυπικά- έκανε την προσπάθεια να σταματήσει την ομάδα Αχτσιόγλου από το να αποχωρήσει, φαντάζει τουλάχιστον ύποπτο.

Ένας πρώην αρχηγός κόμματος -ιδιαιτέρως όταν έχει χρηματίσει πρωθυπουργός- δεν μπορεί να υπομένει αδιαμαρτύρητα την καθολική αποδόμηση της κυβέρνησής του, όπως και της πολιτικής προσωπικότητάς του. Μόνο στην περίπτωση που με κάποιο τρόπο ελέγχει ακόμη το κόμμα -καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο σκιώδης αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας και πως όλα όσα γίνονται είναι δικής του εμπνεύσεως- με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει αναλάβει τον ρόλο του «μπροστινού». Όσο συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας να καταπίνει αδιαμαρτύρητα τέτοιες προσβολές, τόσο θα ενισχύονται οι υποψίες. 

Η δήλωση Βαρεμένου

Γιάννης Παπαγιάννης: «Αυτά τα υποτιμητικά που είπε χθες ο κύριος Κασσελάκης, περί Τσακαλώτων και Κατρουγκαλαίων, πώς τα είδατε;»

Γιώργος Βαρεμένος: «Κοιτάξτε, εγώ βλέπω μια ροπή προς την αποστασιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως όμως. Αυτό συνιστά και αποστασιοποίηση από τον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ονομαστικά δεν θα κάνει κάτι τέτοιο ανοιχτά ο Στέφανος Κασσελάκης σε πρώτη φάση, περιγράφει όλα τα υπόλοιπα λες και ο πρόεδρος δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, του ΣΥΡΙΖΑ τότε. Αλλά κατά τη γνώμη μου, σταδιακά υπάρχει μια ροπή απομάκρυνσης και από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». 

Νίκος Σβέρκος: «Άρα λέτε κύριε Βαρεμένε, ότι στην πραγματικότητα έχουμε το εξής παράδοξο: η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Βαρεμένος: «Σε μεγάλο βαθμό».

Γιώργος Κακούσης: «Α, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσακαλώτου και του Κατρούγκαλου. Εσείς δεν συμμετείχατε σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, της οποίας τη γραμμή καθόριζε ο Τσακαλώτος και ο Κατρούγκαλος. Συμμετείχατε στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα».

Γιώργος Βαρεμένος: «Οπωσδήποτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι ήθελε αλλαγή σε βασικά πράγματα. Όπως λένε στην αγορά, ήταν ένα φθαρμένο brand. Άλλο αυτό, να αλλάξουμε πράγματα και άλλο να του αλλάξουν τα φώτα».