Στο 6,4% από 5,7% πριν αναβαθμίζει η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών για το 2023, τοποθετώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% από 4%, ενώ για το 2024 την τοποθετεί στο 3,2%.
Το «αγκάθι» του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός για την Ελλάδα αναμένεται από το 10,2% το 2022, να υποχωρήσει στο 3,8% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ειδική αναφορά γίνεται στα γεγονότα της νέας χρονιάς και η εκλογική αναμέτρηση στην χώρα μας η οποία θα πρέπει να λάβει χώρα έως τον Ιούλιο του 2023 το αργότερο.
Έρχεται παγκόσμια ύφεση
Αναφορικά με την παγκόσμια οκονομία, η ομάδα των οικονομολόγων και των στρατηγικών αναλυτών της ελβετικής τράπεζας (Arend Kapteyn, Bhanu Baweja, Jonathan Pingle, Keith Parker, Tao Wang, Michael Cloherty, Reinhard Cluse, James Malcolm, Rafael De, La Fuente, Manik Narain, Alexandre de Azara, Matthew Mish, CFA, Gyorgy Kovacs, Rohan Khanna), παρουσιάζοντας τις προοπτικές της επόμενης διετίας στο ερώτημα εάν ο κόσμος οδεύει προς την ύφεση απαντά πως «πρακτικά ναι, καθώς 13 από τις 32 μεγάλες οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα έως τα τέλη του 2023, μεταξύ αυτών και η αμερικανική οικονομία.
Τι θα γίνει με τα επιτόκια
Η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστούν στο α’ τρίμηνο του 2023 και τα μέσα επιτόκια πολιτικής στις αναδυόμενες και τις αναπτυγμένες αγορές θα αυξηθούν κατά 3% και 4%, αντίστοιχα.
Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων εδώ και δεκαετίες η οποία, μέσω της μειωμένης οικονομικής προσιτότητας, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των κατοικιών χαμηλότερα παγκοσμίως κατά 15% κατά μέσο όρο, όπως εκτιμά η UBS.
Σε ξεχωριστό σημείο της έκθεσής της η UBS με τα πολιτικά γεγονότα σε κάθε χώρα και τις επιπτώσεις του στα μακροοικονομικά μεγέθη, επισημαίνει ότι το 2023 θα είναι ένα εκλογικό έτος για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο του 2023 το αργότερο. Θα γίνουν με απλή αναλογική – σε μία αλλαγή από το σύστημα του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις από τον Οκτώβριο, έξι κόμματα είναι πιθανό να μπουν στη Βουλή, αλλά κανένα δεν είναι πιθανό να πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εάν κανείς δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές – και είναι σημαντικό ότι αυτές θα διεξαχθούν με την επιστροφή στο σύστημα του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις επαναληπτικές εκλογές, το κόμμα που θα λάβει το 38% των ψήφων θα μπορούσε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό περίπου 36%-38%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (26%- 28%) και το ΠΑΣΟΚ (12%-13%).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των εκλογών του 2023, η UBS αναφέρει ότι σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πιέσει για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αλλαγές στην προτίμηση για τις κατανομές των πόρων αυτών και, συνεπώς, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα απορρόφησης.
Παρά τη σειρά δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ύψους 2% του ΑΕΠ το 2023, η κυβέρνηση στοχεύει να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023 έναντι ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ το 2022.