«Υπάρχει ελπίδα για αυξημένες επενδύσεις» των κολοσσών της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων εν Ελλάδι, υπογραμμίζει ο Τζου-σεόνγκ Λιμ στο «Μανιφέστο».

Ο πρέσβης της Νότιας Κορέας σημειώνει ότι η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας συνηγορούν στην προσέλκυση επενδύσεων και τονίζει τη δυνατότητα επέκτασης της διμερούς συνεργασίας σε σειρά τομέων, περιλαμβανομένης της άμυνας, της ενέργειας και της τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος, εξαίρει την ηγετική θέση των δύο χωρών στα παγκόσμια θαλάσσια ζητήματα.

Πέρυσι διεξήχθη στην Αθήνα, αυτό το διήμερο η Διάσκεψη των Ωκεανών πραγματοποιείται στο Μπουσάν. Τι επιθυμεί να αναδείξει η κορεατική προεδρία;

Η Κορέα και η Ελλάδα συνδέονται στενά μέσω της θάλασσας, με την Κορέα να υποστηρίζει τη σημαντική ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας μέσω της προηγμένης ναυπηγικής τεχνολογίας της. Η διαδοχική φιλοξενία του Συνεδρίου «Our Ocean (OOC)» στην Αθήνα και το Μπουσάν αναδεικνύει την ηγετική θέση των δύο χωρών στην αντιμετώπιση παγκόσμιων θαλάσσιων προκλήσεων.

Το 10ο OOC, με θέμα «Η Θάλασσά μας, Η Δράση μας», θα επικεντρωθεί σε βασικά ζητήματα όπως η προστασία των θαλάσσιων περιοχών, η κλιματική αλλαγή και η ναυτική ασφάλεια, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον «Ψηφιακό Ωκεανό», αναδεικνύοντας το αναπτυγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο της Κορέας.

Επιπλέον, η Διάσκεψη Ναυπηγικής και Ναυτιλίας και το Συνέδριο Ηγεσίας Νέων στοχεύουν στην προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον καινοτομίας, της ψηφιακής μετάβασης και της συμμετοχής των νέων ανθρώπων σε θέματα βιωσιμότητας των ωκεανών.

Παρά τη γεωγραφική απόσταση, οι σχέσεις Αθήνας-Σεούλ θεωρούνται άριστες. Προτού αναγνωρίσει την Κορέα, η Ελλάδα έστειλε ισχυρή εκστρατευτική δύναμη και είχε απώλειες, υπερασπιζόμενη τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρα σας. Πόσο και σε ποιους τομείς μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις;

Πάνω από 10.000 Ελληνες στρατιώτες συμμετείχαν στη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας το 1950, θεμελιώνοντας τις βάσεις φιλίας και συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις. Η Κορέα λαμβάνει παραγγελίες ναυπήγησης από την Ελλάδα από το 1971 και για πάνω από 50 χρόνια αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα πλοίων προς την Ελλάδα. Τα αυτοκίνητα της Κορέας εισήλθαν στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία του 1970. Αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ναυπηγικών και των αυτοκινητοβιομηχανιών ως βασικών πυλώνων της οικονομίας της Κορέας.

Την περίοδο 2023-2024, οι περισσότερες εξαγωγές της Ελλάδος στην Ασία αφορούσαν την αγορά της Κορέας, η οποία εισήγαγε περισσότερα ελληνικά προϊόντα ακόμα και από την Κίνα ή την Ιαπωνία, διατηρώντας μια ισορροπημένη εμπορική σχέση. Η ισχυρή φήμη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τα υγιεινά αγροτικά προϊόντα έχουν αυξήσει τη δημοφιλία τους στην Κορέα και η ζήτησή τους συνεχώς αυξάνεται.

Επιπλέον, το αυξανόμενο ενδιαφέρον και η αγάπη του ελληνικού κοινού για την κορεατική ποπ κουλτούρα έχει μεταφραστεί σε έντονη προτίμηση για κορεατικά προϊόντα ομορφιάς, όπως τα καλλυντικά, συμβάλλοντας θετικά στο εμπόριο των δύο χωρών. Με βάση αυτό το ευνοϊκό εμπορικό περιβάλλον, οι δύο χώρες έχουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές συνεργασίας σε αναδυόμενους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η καθαρή ενέργεια.

Το 25% των πλοίων που ναυπηγούνται στην Κορέα είναι ελληνικών συμφερόντων. Υπάρχει, επίσης, ελληνικό ενδιαφέρον για την ενέργεια και τις υψηλές τεχνολογίες. Από πλευράς σας; Ενδέχεται να έρθουν κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ, υπάρχει εν γένει ενδιαφέρον συμπατριωτών σας να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Η ναυπηγική και η ναυτιλία παραμένουν τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ Κορέας και Ελλάδας, με αυξανόμενες προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής μετάβασης. Οι κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Kia, αποκτούν αυξανόμενη δημοτικότητα στην Ελλάδα, υποστηριζόμενες από τη διεύρυνση των τοπικών δικτύων πωλήσεων.

Καθώς οι Hyundai και Kia επεκτείνουν την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, υπάρχει ελπίδα για αυξημένες επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα. Με τη σταθερότητα του πολιτικού της συστήματος και τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς, όπως οι ψηφιακές υποδομές, τα logistics, οι ΑΠΕ, η βιομηχανία και ο τουρισμός.

Προσεχώς συμπληρώνετε έναν χρόνο ως πρέσβης στην Αθήνα. Ποια θέλετε να είναι η παρακαταθήκη σας στις διμερείς σχέσεις με την ολοκλήρωση της θητείας σας;

Κορέα και Ελλάδα έχουν μεγάλες δυνατότητες να επεκτείνουν τη συνεργασία τους όχι μόνο στα «πράσινα» πλοία και το «πράσινο» υδρογόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην άμυνα και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Υπάρχει ευρύ φάσμα δυνητικών μορφών συνεργασίας σε αυτούς τους πολλά υποσχόμενους τομείς, όπως κοινή έρευνα και ανάπτυξη, τοπική παραγωγή και ίδρυση εργοστασίων.

Στόχος μου είναι να συμβάλω στο άνοιγμα νέων διαύλων συνεργασίας και να δραστηριοποιηθώ ενεργά ως γέφυρα που συνδέει διάφορες ιδέες και ευκαιρίες μέσα από συνεχή επικοινωνία με κρατικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Με συνεχή προσπάθεια, μπορούμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα μέσα στο σημερινό φιλικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον μεταξύ των δύο χωρών.