Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post. Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.
«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει. «Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη, αναφερόμενος στην βία που ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, βία που έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.«Εχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο αμερικανός πρόεδρος.
Συνάντηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς αλ-Σίσι
Η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι στο Κάιρο μεσούντος του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Συγκεκριμένα είπε: «Συζήτησα με τον πρόεδρο αλ-Σίσι την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα , ευχαρίστησα την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην παροχή και την διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους».
«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, πρόσθεσε. Στην συνέχεια, η πρόεδρος της Κομισιόν μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής που συνορεύει με το Ισραήλ και την Γάζα. Από εκεί, βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπου χαιρέτισε τις νέες «αιγυπτιακές προσπάθειες» για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Στο αεροδρόμιο του Αλ-Αρίς συγκεντρώνεται εδώ και εβδομάδες η διεθνής βοήθεια η οποία πρέπει να διοχετευθεί στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού συνοριακού περάσματος που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ και από όπου η βοήθεια προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό περνά στάγδην.«Η ΕΕ έχει τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα».Στο Αλ-Αρίς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, που φθάνει πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ και προστίθεται στην βοήθεια των 260 εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν τα κράτη μέλη της Ενωσης».
«Συμφωνούμε όλοι ότι ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στην Γάζα πρέπει να αυξηθεί και αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πρόταση της Κύπρου για την εγκαθίδρυση θαλασσίου διαδρόμου», είπε. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται για την ενίσχυση της «στρατηγικής σύμπραξης» με την Αίγυπτο.Το 2022, κατά την διάρκεια της τελευταίας της επίσκεψης, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν πρωτόκολλο συμφωνία για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Το Κάιρο έχει επενδύσει κατά τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια στον τομέα του φυσικού αερίου και επιδιώκει να γίνει μεγάλος εξαγωγές.