Θερμή υποδοχή πραγματοποίησε στον ομόλογό του από την Κίνα Σι Τζινπίνγκ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενόψει της συνάντησης κορυφής στην Καλιφόρνια. 

Ως οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Μπάιντεν καλωσόρισζε τον Σι έξω από ένα αρχοντικό νότια του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το CNN. Είχε στρωθεί ένα κόκκινο χαλί, με φρουρούς πεζοναυτών και σημαίες και από τις δύο χώρες. Το μαύρο σεντάν του Σι σταμάτησε στο τέλος του χαλιού. Ο Κινέζος ηγέτης βγήκε χαμογελαστός και οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια. Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες, μπαίνοντας μέσα στο αρχοντικό δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η πρώτη επίσκεψη Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ μετά από έξι χρόνια - Οι προσδοκίες

Ο Τζο Μπάιντεν, αναφέρει το CNN, ελπίζει να φύγει από τη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την Τετάρτη, έχοντας θέσει τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε πιο σταθερή βάση μετά από μήνες έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Με τις συγκρούσεις να μαίνονται στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, καθώς ετοιμάζεται να αγωνιστεί για την επανεκλογή του, ο Μπάιντεν ελπίζει να αποτρέψει την έκρηξη μιας άλλης κρίσης επί των ημερών του. Δεν επιδιώκει μόνο να αποδείξει στους Αμερικανούς -αλλά και στον Σι απευθείας- γιατί η βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι προς το συμφέρον όλων.

Πριν από τις συνομιλίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν προσεκτικοί στη διαχείριση των προσδοκιών, λέγοντας ότι δεν περίμεναν έναν μακρύ κατάλογο αποτελεσμάτων ή ακόμη και μια κοινή δήλωση των ηγετών, όπως συνηθίζεται μετά από συνόδους κορυφής μεταξύ ηγετών.

O Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά από έξι χρόνια, όπου θα προσπαθήσει πιθανότατα να ενισχύσει την προβληματική οικονομία της χώρας του και να αντιδράσει στις προσπάθειες των ΗΠΑ να την ανακόψουν.

«Λίγο περισσότερο κίνητρο για να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους»

Το γεγονός ότι ο Σι προσγειώνεται στην Καλιφόρνια για την τετραήμερη επίσκεψη, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή του στο διεθνές φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, είναι από μόνο του αξιοσημείωτο, σημειώνει το αμερικανικό μέσο.

Οι ηγέτες των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου δεν έχουν μιλήσει από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας άλλης διεθνούς συνάντησης, στο Μπαλί της Ινδονησίας, τον Νοέμβριο του 2022. Οι προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι περιορισμένες.

«Σε μια εποχή που και οι δύο αντιμετωπίζουν εσωτερικές προκλήσεις και προκλήσεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, υπάρχει λιγότερο κίνητρο για να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν ο ένας τον άλλον και λίγο περισσότερο κίνητρο για να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους» δήλωσε ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο think tank Stimson Center στην Ουάσιγκτον.