Θα υπάρχει εκ νέου συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες, κατά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι δεν όρισαν ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή του. Υπενθυμίζεται πως Μπάιντεν και Σι συναντήθηκαν σε έπαυλη στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου κρατών του Ειρηνικού και συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το καλό κλίμα της συνάντησης και το παρατράγουδο 

Η μεταξύ τους συνάντηση κύλησε σε καλό κλίμα, τουλάχιστον σε όσα είδαμε μπροστά στις κάμερες. Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι κάποιες φορές οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι τόσο καλές όσο θα ήθελαν, ωστόσο υπάρχει διάθεση βελτίωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κινέζου ομολόγου του που είπε ότι στον πλανήτη υπάρχει χώρος και για τους δύο.

Βέβαια, υπήρξε και ένα παρατράγουδο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκαλεί «δικτάτορα» τον Σι ενώπιον δηλώσεών του στον Τύπο. Δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν αν εξακολουθεί να πιστεύει ακόμα στο σχόλιο που είχε κάνει για τον Κινέζο πρόεδρο πριν μερικούς μήνες, όταν τον είχε αποκαλέσει πάλι «δικτάτορα», μία μετά από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Σι.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι. Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα που είναι μια κομμουνιστική χώρα και βασίζεται σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Μπάιντεν ενώπιον των δημοσιογράφων.

Πεκίνο: «Εξαιρετικά λανθασμένη» δήλωση

Το αποτέλεσμα ήταν, σε πρώτη φάση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ, καταδικάζοντας τις εκφράσεις του Μπάιντεν, χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε αυτόν ονομαστικά, τόνισε ότι «αντιτίθεται σθεναρά» και πρόσθεσε: «Αυτή η δήλωση είναι εξαιρετικά λανθασμένη και πρόκειται για ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με απώτερα κίνητρα που προσπαθούν να βλάψουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας... είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν».

Όταν ρωτήθηκε για να διευκρινίσει την ταυτότητα αυτών των «κάποιων ανθρώπων» που ανέφερε στη δήλωσή του, ο Μάο αρνήθηκε να το κάνει.

Κίρμπι: Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία - Η αντίδραση Μπάιντεν 

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον επιχείρησε, να υποβαθμίσει το γεγονός, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να τονίζει την Πέμπτη σε εκπομπή του ABC News, πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μπάιντεν - Σι δεν θα ακυρωθεί από το σχόλιο περί «δικτάτορα».

«Όχι, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία. Θέλω να πω, είχαμε πολύ καλές συζητήσεις χθες για πολλά θέματα», δήλωσε ο Κίρμπι.

Στη συνέχεια -και συγκεκριμένα, πολλές ώρες μετά- ήρθε και η αντίδραση και από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, η οποία ήταν «ειλικρινής, ευθεία και χρήσιμη». Παράλληλα, τόνισε πως «τα έθνη μας μπορεί να ανταγωνίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε με υπευθυνότητα».

«Κύριε Πρόεδρε, γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά οι συναντήσεις μας είναι πάντα ειλικρινείς, ευθείες και χρήσιμες. Η χθεσινή δεν ήταν διαφορετική. Τα έθνη μας μπορεί να ανταγωνίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε με υπευθυνότητα» ανέφερε αναλυτικά ο Αμερικανός πρόεδρος.