Ο Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπινγκ έφθασαν χθες Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνάντησης τους, την πρώτη διά ζώσης έπειτα από έναν χρόνο, στο Μπαλί, στο περιθώριο συνόδου της G20. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας Ουάσιγκτον καιΠεκίνου να εξασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός των δυο δυνάμεων θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Ο ογδοντάρης δημοκρατικός πρόεδρος υποδέχεται εξάλλου σήμερα τους προσκεκλημένους του στο φόρουμ της APEC, της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού. Σε αυτό το διπλωματικό σχήμα συμμετέχουν 21 χώρες, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Τζο Μπάιντεν πάει στο διπλωματικό ραντεβού με «ευνοϊκό άνεμο», έκρινε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι. Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι «γνωρίζονται πολύ καλά και εδώ και πολύ καιρό», κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα «να είναι ειλικρινείς και άμεσοι ο ένας με τον άλλο», συνέχισε και πρόσθεσε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει «να εγγυηθεί πως θα διαχειριστούμε τη διμερή σχέση μας με όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνο τρόπο».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα ανακοινώσουν συμφωνία δυνάμει της οποίας το Πεκίνο θα λάβει μέτρα για να παταχθεί η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, ανέφερε χθες Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενημερωμένες σχετικά.

Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, η συμφωνία, η οποία τελεί ακόμη υπό οριστικοποίηση, προβλέπει πως οι κινεζικές αρχές θα λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσει η ροή φαιντανύλης και πρώτων υλών για την παραγωγή της από κινεζικές χημικές εταιρείες.

Σε αντάλλαγμα, κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στην άρση κυρώσεων στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο της κινεζικής αστυνομίας.