Για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως «όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο πιο τρομακτική γίνεται. Αυτοί οι τύποι κάνουν την Αλ Κάιντα να μοιάζει αγνή. Είναι το απόλυτο κακό».

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, τόνισε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια.

«Σήμερα το πρωί μίλησα με τα μέλη των οικογενειών όλων αυτών των Αμερικανών που εξακολουθούν να αγνοούνται. Είναι συγκλονιστικό. Τους διαβεβαίωσα να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν όλοι οι αγνοούμενοι στις οικογένειές τους. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς, σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να τους φέρουμε στην πατρίδα».

Μπάιντεν: Το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διασφαλίζουν αφενός ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται και αφετέρου ότι θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε για το τι τον ανησυχούσε για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, η λέξη που είπε ήταν: «Θάνατος».

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς και τις τρομακτικές επιθέσεις της Χαμάς. Υποφέρουν και αυτοί», είπε σε άλλο σημείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης.