Λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που αποτελούσαν στόχο καθώς και οδηγούς για τα αδύναμα σημεία των τεθωρακισμένων είχαν οι τρομοκράτες της Χαμάς που εισέβαλαν από τη Γάζα στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία είναι γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τους τόπους των επιθέσεων και από τα πτώματα των νεκρών μελών της Χαμάς εξετάζονται από τις Αρχές του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δημοσιογράφοι της οποίας είδαν τα έγγραφα, αυτό που προκύπτει είναι ότι η Χαμάς στόχευε εξ αρχής περιοχές με άμαχο πληθυσμό και όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, οι λεπτομέρειες που υπάρχουν σε αυτά δείχνουν τον πολύ προσεκτικό σχεδιασμό της Χαμάς και την κλίμακα συλλογής πληροφοριών πριν ανάψει το «πράσινο φως» για την εισβολή.
«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», είπε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει τίποτα κοντά σε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού σε όσα είχε κάνει η Χαμάς στο παρελθόν».
Ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο κιμπούτς Mefalsim η οποία είχε στόχο τη σύλληψη ομήρων. Δύο ομάδες των πέντε ατόμων και ο διοικητής τους θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει. Στο έγγραφο υπήρχαν χάρτες και αεροφωτογραφίες του κιμπούτς στο οποίο ζούσαν 1.000 άμαχοι που φρουρούνταν από εθελοντική δύναμη ασφαλείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο μέλη της ομάδας θα άνοιγαν τρύπες στον φράχτη ασφαλείας ενώ άλλα μέλη θα παρείχαν κάλυψη με πυρά. Μόλις κατάφερναν να διεισδύσουν θα έπαιρναν ομήρους για να τους χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικά ατού και θα επέστρεφαν στη Γάζα η οποία απέχει πέντε λεπτά. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμγή αλλά δεν πέτυχε καθώς η εθελοντική δύναμη που φρουρούσε το κιμπούτς αντιστάθηκε με επιτυχία και το υπερασπίστηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένας κάτοικος.
«Δείχνει πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Eyal Pinko, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ κοντά στη Γάζα, έφεραν επίσης χάρτες και άλλα έγγραφα, είπε ο Almog Cohen, κάτοικος και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, που συμμετείχε στις μάχες. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μαχητή έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν τα τοπόσημα. «Ο χάρτης επισημαίνει μέρη με κόσμο, συναγωγές και νηπιαγωγεία», είπε. «Υπήρχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στους χάρτες, που έδειχναν ότι είχαν έρθει προετοιμασμένοι -κάτι παραπάνω από προετοιμασμένοι», είπε ο Cohen, προσθέτοντας ότι ο χάρτης είχε παραδοθεί στην εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, τη Shin Bet.