Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποφύγει την ύφεση που αναμενόταν και αντ’ αυτού και να εμφανίσει μία ήπια συρρίκνωση, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

“Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη. Είχαμε κάποια ενθαρρυντικά νέα, καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά και ο πληθωρισμός κορυφώθηκε πέρυσι στην Ευρώπη”, είπε ο Τζεντιλόνι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

“Έτσι υπάρχει μια ευκαιρία να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση και ίσως να εισέλθουμε σε μία πιο περιορισμένη, ρηχή συρρίκνωση”, πρόσθεσε ο Π. Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο τακτικό Eurogroup.

Ντόναχιου: Η ευρωζώνη είναι πολύ ανθεκτική, πιθανό να γλιτώσουμε την ύφεση

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι η ευρωζώνη είναι μια περιφέρεια “μεγάλης ανθεκτικότητας” και υποστήριξε επίσης ότι είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση με απλώς “πολύ χαμηλή ανάπτυξη” για το 2023.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί μεταξύ του 6% και 7% εντός του 2023, από 8-9% το 2022, σημείωσε ο κ. Ντόναχιου, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες.

“Οι οικονομικοί δείκτες αυτή τη στιγμή δείχνουν την ανθεκτικότητα του ευρώ και των οικονομιών που το συναποτελούν”, ανέφερε. “Κλείσαμε το 2022 με δείκτες για την ανάπτυξη και την ανεργία που δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα, ακόμη και θετικές μεταβολές – και σε κάθε περίπτωση κινούνται σε πολύ ισχυρότερα επίπεδα απ’ όσο πιστεύαμε όταν ξέσπασε ο πόλεμος”.

Ο κ. Ντόναχιου είπε ακόμη ότι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα αποτελέσει σημείο – κλειδί στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών των 20 εντός της ημέρας, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική δράση θα πρέπει να στηρίζει τα τωρινά υψηλά επίπεδα απασχόλησης χωρίς να συμβάλλει σε άνοδο του πληθωρισμού.