Η δημοσιοποίηση των πρακτικών... της συμφοράς του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2015 τροφοδοτεί νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, ο οποίος ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν δήθεν τυχαία «εισέβαλλαν» στην επικαιρότητα αποσπάσματα των τότε συνομιλιών, παράλληλα με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιηθούν και τη φημολογία για το comeback μέσω της ίδρυσης νέου κόμματος.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, με τη δική τους εκδοχή, ευελπιστώντας ότι οι Ελληνες ξέχασαν τους Βαρουφάκηδες και τους Λαφαζάνηδες. Οπως θα ήθελαν να έχουν ξεχάσει τα δήθεν θεσμικά καμώματα και καψόνια της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο Κοινοβούλιο και στα κάγκελα της ΕΡΤ, τους «Αγανακτισμένους» της πάνω και της κάτω Πλατείας, τη δραχμή, τη «βοήθεια» από τη Ρωσία, τη «συμμαχία» με την Κίνα και το Ιράν, τους... γερμανοτσολιάδες και τους προδότες Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ.

Οψιμος... ευρωπαϊστής

Στην πρώτη αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως φιλικά προσκείμενος στην Ευρώπη, ζητώντας και συζητώντας την εξεύρεση λύσης. Η αλήθεια είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός έπραξε ακριβώς ό,τι είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους, κατόπιν δικής τους απαίτησης. Να δηλώσει δηλαδή ευθέως πως το δημοψήφισμα δεν ήταν αποτέλεσμα «αντιευρωπαϊσμού», αλλά αφορούσε μόνο την προτεινόμενη συμφωνία. Οπερ και εγένετο. Εξάλλου, εκείνες οι ταραγμένες και σκοτεινές ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ξεχνιούνται. Είναι… εφιάλτης που στοιχειώνει τη χώρα και τους Ελληνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημειώνει ότι από τα εμφανιζόμενα ως «Πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015», που δημοσίευσαν το Σάββατο «Τα Νέα», «αναδεικνύονται» ο πολιτικός κυνισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η υποκρισία του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που τελικά κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Με βάση το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ερμηνεύει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως… εντολή παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη, με βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία. Παράλληλα, φαίνεται να σχολιάζει ότι τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν το μικρότερο δυνατό υφεσιακό αντίκτυπο και να βρίσκουν ένα minimum συναίνεσης στην κοινωνία. «Η ελληνική κοινωνία δεν πετάει στα σύννεφα. Εχει συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν είμαστε πριν τον Γενάρη του 2015», φέρεται να λέει απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι ο ίδιος Τσίπρας που πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 υποσχόταν εύκολες λύσεις. Το σκίσιμο του μνημονίου, τα νταούλια στις αγορές και την κατάργηση της λιτότητας με έναν νόμο και ένα άρθρο.

Και ενώ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 6 Ιουλίου 2015, ο... αρχηγός της πρώτης φοράς κυβερνώσας Αριστεράς ζητούσε πολιτική συναίνεση και εικόνα εθνικής ενότητας για τη διαπραγμάτευση, με το τουλάχιστον αμφίρροπο δημοψήφισμα ανά χείρας, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα προκηρύσσει εκλογές με το ακραία διχαστικό σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και τις ιαχές… βαρβάρων για γερμανοτσολιάδες και προδότες.

Επειτα από 8 χρόνια και 3 μήνες, 3 μνημόνια, 13 αξιολογήσεις, 34 Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και πολυάριθμους εφαρμοστικούς νόμους, στις 21 Αυγούστου 2018 το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται και ξεκινά η εποχή της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, κατά την οποία η Ελλάδα υποχρεούται να διατηρήσει υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα και η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου 2022. Στη χώρα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν οι δανειστές και όχι η τότε κυβέρνηση, όπως ενδεχομένως ήθελε να πιστεύει και να πείσει γι’ αυτή την… ψευδαίσθησή της. Γι’ αυτό στήνει μια… μεγαλειώδη φιέστα στην Ιθάκη που αποδεικνύεται ένα ακόμη μικροεπεισόδιο στο θέατρο πολιτικού παραλόγου.

Η σχετική απόφαση της Κομισιόν έκανε σαφές ότι υπήρχαν προβλήματα τα οποία δεν λύθηκαν τα χρόνια των μνημονίων, όπως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η αδυναμία ενίσχυσης των εξαγωγών σε επαρκές επίπεδο, ενώ διαπίστωσε και προβλήματα που δημιούργησε ή διόγκωσε η ίδια η κρίση, όπως το χρέος, τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια και η ανεργία.

Καμπανάκια Κομισιόν

Στην εφαρμοστική της απόφαση για την Ενισχυμένη Εποπτεία η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και οι συνθήκες δανεισμού της χώρας παραμένουν εύθραυστες», ενώ εκτιμά ότι χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί η συνεχής και σταθερή πρόσβαση στις αγορές». Το σήμα για έξοδο από το ενισχυμένο πλαίσιο δίνεται από την Κομισιόν στη 14η Εκθεσή της για την Ελλάδα, στις 23 Μαΐου 2022.