Για όλα τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας μίλησε νωρίτερα σήμερα, το απόγευμα της Τρίτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ERT ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας

Αναλυτικά, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών, στην ακρίβεια και στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπισή της, στις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα πανεπιστήμια, αλλά και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για την τεκνοθεσία, ενώ ανακοίνωσε πότε αναμένεται να ψηφιστεί αυτό, όπως και το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστημία

Τσιόδρας: Η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι δίπλα στον αγροτικό τομέα 

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα με δέσμη μέτρων, που είναι η μείωση της φορολογίας, η παροχή κινήτρων να συμμετάσχουν σε συνεταιριστικά σχήματα. Επίσης, η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το ’22 και το ’23 και πιστεύω ότι θα μπορούμε να το κάνουμε και το 2024. (…) Όπως επίσης ικανοποιήθηκαν και πάγια αιτήματα των αγροτών, όπως ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, μειώθηκε ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, ενώ στη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα, πέρα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις υπόλοιπες περιοχές. Γι’ αυτό ανακοινώθηκε το μέτρο για την αναστολή στις πληρωμές του ρεύματος. (…)».

«Η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, το οποίο μπορεί, γιατί θέλω να αναφερθώ και στο δεύτερο μέτρο εδώ, αυτό δηλαδή της προκαταβολής. (…) Θέλω να πω ότι είμαστε από πάνω στα προβλήματα. Ο πρωτογενής τομέας γενικά στην Ευρώπη είναι σε μια φάση μετάβασης. Υφίσταται πίεση. Αυτή η πράσινη μετάβαση έχει ένα κόστος το οποίο μέσω της ΚΑΠ γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί. Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά. Προσπαθεί να είναι δίπλα στον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.

«Έχουν πέσει αρκετά πρόστιμα και θα συνεχίσουν»

Για την ακρίβεια σε γενικότερο πλαίσιο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε: «Έχουμε βάλει καταρχάς κόφτη κέρδους. Το ξέρετε πολύ καλά. Δεν μπορεί κάποιος να έχει περισσότερο κέρδος από αυτό το ποσοστό κέρδους που είχε στην αρχή της κρίσης. Γίνονται διαρκείς αλλαγές στην αγορά, έχουν πέσει αρκετά πρόστιμα και θα συνεχίσουν να πέφτουν».

«Υπήρχαν χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς τις οποίες βλέπουμε μπροστά μας. Δηλαδή κάποιος να δίνει μια τιμολόγηση συγκεκριμένη και επ’ αυτής της τιμολόγησης μετά να κάνει προσφορές, εκπτώσεις κτλ., το οποίο λειτουργούσε παραπλανητικά για τον καταναλωτή», συμπλήρωσε.

«Η Εκκλησία έχει τη δική της θεώρηση»

Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ο κ. Τσιόδρας, αξιοποιώντας τα λόγια του πρωθυπουργού, επανέλαβε ότι «όντως είναι παράνομες». 

Στη συνέχεια, μιλώντας για την αντιμετώπιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια από πλευράς Εκκλησίας εξήγησε: «Η Εκκλησία έχει τη δική της θεώρηση. Εγώ δεν μπορώ να πω στην Ιερά Σύνοδο ή στην Εκκλησία το τι θα πεις στους πιστούς. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι η Πολιτεία θεσμοθετεί και έχει αυτή την ευθύνη. (…) Η κυβέρνηση προχωράει επειδή πιστεύει ότι τα παιδιά που ζουν σε αυτά τα ζευγάρια (ομόφυλα) πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά και είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει σε αυτό».

Για το πότε θα πάει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα είπε: «Τελειώνει η διαβούλευση, στο τέλος αυτής της εβδομάδας και αμέσως μετά θα μπει στις επιτροπές προκειμένου να πάρει ημερομηνίες. Στη συνέχεια να περάσει στην Ολομέλεια της Βουλής και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει ψηφιστεί».

Τέλος, για την ψήφιση του νομοσχεδίου των μη κρατικών ΑΕΙ δήλωσε: «Αναμένεται να δοθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στόχος είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να αποτελεί και νόμο του κράτους».