Τσιόδρας για κατοικίδια: Μην τα εγκαταλείπετε – Δεν κινδυνεύετε

56
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην σχέση των κατοικιδίων με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο καθηγητής κάλεσε τους ιδιοκτήτες να είναι ψύχραιμοι και να μην εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους εξηγώντας πως δεν προκύπτει μετάδοση του ιού από εκείνα.

«Έως σήμερα είχαν αναφερθεί στη βιβλιογραφία, παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Μία μελέτη η οποία είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως επίσης και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε πως «καμία από τις μολυσμένες γάτες σε αυτή τη μελέτη δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο».

«Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανένα τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου στους ανθρώπους» κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr