“Οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν πάψει να υποδέχονται βαρυποινίτες, ενώ και για λόγους πανδημίας διώχνουν κόσμο δεν δέχονται” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την υπόθεση Κουφοντίνα.
Όπως είπε, η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή και δεν θέλει να τοποθετηθεί σε θέματα που αφορούν επιμέρους ζητήματα. Ωστόσο, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για την υπεράσπιση του Κουφοντίνα, ο κ. Τσιάρας, σημείωσε πως η κυρία Κούρτοβικ θα έπρεπε να δει καλύτερα τη νομοθεσία, «άλλαξε γραμμή πλεύσης, άλλα έλεγε στην αρχή και μετά αναγκάστηκε να ανασκευάσει τη θέση της σε όσα ζητούσε την πρώτη φορά». Επιπλέον, υπογράμμισε πως το Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να εκβιάζεται. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή προκαλείται από τον ίδιο (τον Κουφοντίνα)». Σημείωσε δε, πως όλα έχουν απαντηθεί αρμοδίως από τη γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.
Πρόσθεσε επιπλέον, ότι οι φυλακές Κορυδαλλού έχουν πάψει να υποδέχονται βαρυποινίτες, ενώ και για λόγους πανδημίας διώχνουν κόσμο δεν δέχονται. «Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη», κατέληξε για το θέμα αυτό.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι αναμορφώνεται το οικογενειακό Δίκαιο από το 1983 με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης Όπως εξήγησε, η Ελλάδα υπολειπόταν στην ολοκλήρωση του Κεφαλαίου αυτού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα και όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, έχει επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα γονέων που κάποια στιγμή αποφασίζουν ότι δεν θέλουν πια να είναι μαζί. Εκτός από τα παιδιά διαζευγμένων γονιών, αφορά και εκείνα που γεννήθηκαν εκτός γάμου.
Αναφερόμενος στις 5 καινοτομίες που εισάγει η ρύθμιση αυτή, τόνισε ότι αφορούν στην θέσπιση από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας. Δηλαδή, αφορά σε κρίσιμα θέματα του παιδιού όπως η Παιδεία και Υγεία αλλά ακόμη και την εκπροσώπηση της περιουσίας του.
Η διαμεσολάβηση για επίλυση διαφορών πριν φτάσουν στον δικαστή, το 1/3 του χρόνου ως τεκμήριο και οι δύο γονείς, αντικειμενικό κριτήριο του δικαστή ώστε να κρίνει αν πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα εκχώρησης όπως είναι η μη καταβολή διατροφής, η μη τήρηση των αποφάσεων και η προσπάθεια διάρρηξης της σχέσης του ενός γονέα με το παιδί (φαινόμενα αποξένωσης). Και τέλος, η οργάνωση ειδικών σεμιναρίων που στόχο έχουν να επιμορφωθούν 900 δικαστές πρώτης γραμμής μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις ξεχωριστά και να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αποφάσεις.
Μιλώντας για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως γίνεται μια προσπάθεια να κατατεθούν προτάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών που θα εστιάζει πάνω στην ανηλικότητα των θυμάτων. Επιπλέον, επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η με αδικαιολογητη σπουδή ψήφισε τον νέο Ποινικό Κώδικα, χωρίς την παρουσία κομμάτων, που μείωσε την ποινή του βιασμού. Αυτά όμως, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, τα άλλαξε η κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση και αναζητείται ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο ώστε να φτιαχτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αποτροπής στους εν δυνάμει δράστες.
Για την παραγραφή αυτών των εγκλημάτων, ο κ. Τσιάρας είπε ότι η προηγούμενη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα δεν είχε κρατήσει χρονο παραγραφής μέχρι την ενηλικίωση, λέγοντας ότι αυτό θα το επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση ακόμη και για πλημμελήματα. Υπογράμμισε πάντως, ότι ακόμα και για υποθέσεις ενηλίκων μελετώνται και εξετάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν περισσότερα βήματα στο πλαίσιο της ασφάλειας.