Σε μια σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για ακόμη μία παραβίαση των ελευθεριών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα έφερε στο φως ένα περιστατικό που συνέβη χθες το βράδυ στον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου, απ’ όπου και επιχείρησαν να διέλθουν στην Αλβανία ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας Νέστορας Βάρφης και ο Λιάντης Μπελέρης, ξάδελφος του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή, Φρέντι Μπελέρη.

Οι δύο Έλληνες μειονοτικοί συμμετείχαν το πρωί της Κυριακής σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στις ευρωεκλογές. Ο Νέστορας Βάρφης ήταν μάλιστα ένας από τους τέσσερις κεντρικούς ομιλητές. Κατά τη διάρκεια του εξονυχιστικού ελέγχου, οι Αλβανοί αστυνομικοί βρήκαν «ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογικά φυλλάδια του Φρέντη Μπελέρη», όπως υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας πως «αμέσως, έθεσαν τους δύο Έλληνες υπό κράτηση και κάλεσαν την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να ελέγξει το υλικό».

Η αντιτρομοκρατική δεν λειτουργεί μετά τις 22:00 το βράδυ στην Αλβανία, με αποτέλεσμα οι δύο Έλληνες κρατούνται από το βράδυ στο αλβανικό συνοριακό φυλάκιο. «Πρόκειται για μια διαρκή κατάσταση, ένα καψόνι από αυτά που γίνονται, αλλά δεν μαθαίνονται. Αυτή τη φορά, όμως, συνδέεται με την υποψηφιότητα Μπελέρη», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η πλευρά Ράμα επέλεξε να συλλάβει τον Μπελέρη, προπαραμονή των εκλογών, να τον κρατήσει, να τον καταδικάσει μέσω της ελεγχόμενης Δικαιοσύνης για 2 χρόνια, είναι αυτή που χθες βράδυ κράτησε δυο Έλληνες μειονοτικούς για σπάσιμο νεύρων. Δύο Έλληνες μειονοτικούς, στενούς συνεργάτες του Μπελέρη και στελέχη της Ομόνοιας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι η ελληνική πρεσβεία και ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου μετέβη ταχύτατα στον μεθοριακό σταθμό, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο στελεχών της Ομόνοιας Χειμάρρας. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι τα χαράματα. Το γεγονός συνιστά ακόμη ένα επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών που έχουν στο επίκεντρο τους τις αδικίες που υφίστανται οι Έλληνες της Αλβανίας από την κυβέρνηση Ράμα.