Με τρεις εκδηλώσεις, δύο παρουσιάσεις βιβλίων και την προβολή ντοκιμαντέρ, επιστρέφει το Σπίτι της Κύπρου. Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10, 11 και 12 Μαρτίου. 

Κοραής, Σταντάλ, Σατωμπριάν: Η Αναγέννηση της Ελλάδας

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Νήσος παρουσιάζουν την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, το βιβλίο Κοραής, Σταντάλ, Σατωμπριάν. Η Αναγέννηση της Ελλάδας, σε μετάφραση και επιμέλεια Τατιάνας Τσαλίκη-Μηλιώνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δρ Αναστάσιος Στέφος Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η Ανθούλα Δανιήλ, Διδάκτωρ Φιλολογίας, κριτικός βιβλίου, θεάτρου και μουσικής και ο δρ Κωνσταντίνος Μυταλούλης, Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.  Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ανθούλα Δανιήλ.

Ένα Υπόμνημα του Αδαμάντιου Κοραή στο Παρίσι το 1803, την εποχή που ο Ναπολέων ήταν ακόμα Ισόβιος Ύπατος, είναι η αφετηρία της διεθνοποίησης του Ελληνικού Ζητήματος τις δύο πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, αλλά και η αφορμή για έναν νεαρό Γάλλο ευγενή, τον Σατωμπριάν, να επισκεφθεί την Ελλάδα, τρία χρόνια αργότερα, το 1806, να γοητευθεί από τη λάμψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να απογοητευθεί από τους σύγχρονους Έλληνες, που δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τους αρχαίους προγόνους τους. Δέκα χρόνια αργότερα, το Ελληνικό Ζήτημα, έχοντας ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερους διανοούμενους και ανθρώπους του πνεύματος στην Ευρώπη, οδηγεί έναν νέο Γάλλο συγγραφέα με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σταντάλ να γράψει ένα κείμενο για την Αναγέννηση της Ελλάδας, και μάλιστα το 1816, την πρώτη χρονιά της Ιεράς Συμμαχίας, χρονιά σκοτεινή για όλους τους επαναστάτες της Ευρώπης.

Η Τατιάνα Τσαλίκη-Μηλιώνη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας – Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle Paris III. Το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό της έργο εστιάζεται στη λογοτεχνία του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και στη μετάφραση. Μελέτησε και παρουσίασε το αθησαύριστο περιοδικό Graecia. Μετέφρασε Γάλλους συγγραφείς. Αρθρογράφησε και σε ξένα έγκυρα περιοδικά και δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus. Το 1997 ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τα λοιπά ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής υπέβαλε Επιστημονική Πρόταση για τη σύσταση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μετάφραση-Μεταφρασεολογία στο Υπουργείο Παιδείας, η οποία και εγκρίθηκε (ΕΠΕΑΕΚ 1998-2003). Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη αυτού του Προγράμματος στο οποίο και δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση ως το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ., εισηγήτρια στο μάθημα της μετάφρασης στην Επιτροπή ΑΣΕΠ, εισηγήτρια στο μάθημα της μετάφρασης στην Επιτροπή εξετάσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στο Πρόγραμμα LINGUA στις Βρυξέλλες, μέλος της Eταιρείας pour le rayonnement des langues européennes του Παρισιού κ.α.

Το μεταφυσικό και γνωσιολογικό θεμέλιο της γλώσσας

Την επόμενη μέρα και την ίδια ώρα, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο Το μεταφυσικό και γνωσιολογικό θεμέλιο της γλώσσας Μια ολιστική προσέγγιση της πλατωνικής γλωσσολογίας  της Ελένης Παπαμιχαήλ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Βελγίου, Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών.

Το βιβλίο αυτό δεν αναλύει απλά την πλατωνική θεώρηση για τη γλώσσα. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, εκείνο που, στις σελίδες του, πρωτίστως επιτυγχάνεται είναι η ανάδειξη του γεγονότος ότι η πλατωνική γλωσσολογία θεμελιώνεται, η ίδια, πάνω στη μεταφυσική και στη γνωσιολογία του Πλάτωνα, και ότι, κατά συνέπεια, αυτή δεν θα έπρεπε να μελετάται  ξέχωρα από το μεταφυσικό και γνωσιολογικό της θεμέλιο. Επιπρόσθετα, στο βιβλίο αυτό επιχειρείται και μία διασύνδεση μεταξύ της πλατωνικής γλωσσολογικής σκέψης και της σκέψης για τη γλώσσα ορισμένων από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους. Στόχος της διασύνδεσης αυτής είναι και η ανάδειξη, επίσης, του πώς η θεώρηση του Πλάτωνα για τη γλώσσα μπορεί να θεωρηθεί ότι έθεσε, στην πορεία της ιστορίας, τα θεμέλια για τη διαμόρφωση, αφενός, της Φιλοσοφίας της Γλώσσας, καθώς, αφετέρου, και της σύγχρονης Γλωσσολογίας.

Παράλληλα, το βιβλίο μελετά και τους ποικίλους τρόπους πρόσληψης της ίδιας της πλατωνικής θεώρησης της γλώσσας, κατά την αρχαιότητα και κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. H Ελένη Παπαμιχαήλ κατάγεται από την Κύπρο. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι (Sorbonne – Paris IV). Δίδαξε Φιλοσοφία, ως Ειδική Επιστήμων, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάστηκε στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου (Κ.Ε.Ε.). Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στην Επετηρίδα του Κ.Ε.Ε. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει έργα που αφορούν, πρωτίστως, τη σκέψη του Πλάτωνα και, ειδικότερα, την οντολογία του Πλάτωνα στους πλατωνικούς διαλόγους. Η πλατωνική οντολογία υπήρξε και το αντικείμενο έρευνας της διδακτορικής της διατριβής. Πέραν των έργων με πλατωνική θεματολογία, έχει, επίσης, δημοσιεύσει μελέτες για τον Ηράκλειτο, τον Παρμενίδη, τον Ζήνωνα Κιτιέα, τον Descartes, τον Kierkegaard, τον Bergson, τον Bachelard και τον Merleau-Ponty, καθώς επίσης και για θέματα Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Το 2018 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Being and Place in Plato: An inseparable correla\on.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Ντοκιμαντέρ: Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου

Την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, και ώρα 19:30, η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, το Σπίτι της Κύπρου και οι δημιουργοί της ταινίας, θα πραγματοποιήσουν την προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ Η ΣΦΑΙΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Σωτήρη Χατζηπαναγή αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, που βιώνοντας μαζί με όλη την οικογένεια την απουσία του πατέρα του όλα αυτά τα χρόνια ήθελε να μοιραστεί το βάρος «αυτής της σφαίρας» και παράλληλα να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για το θέμα των αγνοουμένων που παραμένει πάντα ανοιχτό.

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από την Creative Director της TELIA & PAVLA BBDO, Αναστασία Τσάμη

Σκηνοθεσία:  Πέτρος Χαραλάμπους

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Κυριάκος Κενεβέζος Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας και Μαρία Καλμπουρτζή Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής  Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Ομιλητής: Στέλιος Ε. Περράκης Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου

Αντιφώνηση: Χαράλαμπος Χατζηπαναγή, υιός του αγνοούμενου Σωτήρη Χατζηπαναγή και εμπνευστής της ταινίας

Σεναριογράφος: Αναστασία Τσάμη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:  Ανδρέας Τσέλεπος, Σταύρος Λούρας, Γιάννα Λευκάτη, Μαρούσα Αβρααμίδου, Νίκη Δραγούμη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ανδρέας Βασιλείου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Έλενα Δημητρίου, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Ελευθερία Ανδρέου, Γιώργος Σοφοκλέους, Γιάγκος Γεωργίου και οι μικροί Κωνσταντίνος Τυπογράφος, Ανδρέας Νεκτάριος Βότσης, Γιώργος Ανδρέου, Γιώργος Σοφρωνίου.