H στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό σε όφελος του πολίτη αποτυπώνεται σε τρία νομοθετήματα που προωθούνται για την απασχόληση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη. Αφορούν στον εναρμονισμό της απασχόλησης με τις σύγχρονες εξελίξεις και συνθήκες της αγοράς, τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αρχής γενομένης από τη Δικαστική Αστυνομία, και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, που θα υποχρεώνονται σε διαρκή λογοδοσία απέναντι στον πολίτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, ενώ στις διατάξεις του ενσωματώνεται και η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Το σχέδιο νόμου διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα.

Τέλος στην αδήλωτη εργασία

Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα την μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της  Eπιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια.
 
Βασικότερα σημεία:

  • Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για  τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας
  • Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός (1) εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη. Η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο.
  • Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.
  • Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.
  • Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.
  • Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση
  • Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.
  • Καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.
  • Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την  ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο
  • Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του
  • Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας
  • Υπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
  • Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
  • Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις  αλλαγές του ωραρίου εργασίας
  • Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας
  • Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.

Εξορθολογισμός στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της διοίκησης και της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα:

-Θεσπίζει μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Επίσης αναβαθμίζει τη διαχείριση των σχολικών μονάδων από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού.

-Εισάγει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

-Συνενώνει την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων, βελτιώνοντας την υλοποίηση  tου δημοτικού έργου.

-Καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Δικαστική Αστυνομία

Τέλος, με την ψήφιση του νόμου για τη Δικαστική Αστυνομία υλοποιείται μία εμβληματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, με στόχο την ταχύτερη απονομή της στη χώρα. Η αναγκαιότητα της σύστασης ενός εξειδικευμένου σώματος Αστυνομίας είχε διαπιστωθεί από το σύνολο του κόσμου της Δικαιοσύνης. Η  Δικαστική Αστυνομία θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αφού  εξειδικευμένα στελέχη θα πλαισιώσουν τα δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα συμβάλλοντας στην σύντμηση των διαδικασιών και στην εξοικονόμηση χρόνου. Σημειώνεται ότι για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας προβλέπονται συνολικά 800 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 630 θα είναι ένστολο προσωπικό και οι 170 διοικητικό προσωπικό.