Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Κεντρικής Τράπεζας (FED), δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Κεντρική Τράπεζα κινείται αργά. Θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια». Την ίδια στιγμή, οι οικονομικοί δείκτες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υποχωρούν, προκαλώντας έντονη ανησυχία, με αναλυτές και οικονομολόγους να προειδοποιούν για αύξηση του πληθωρισμού.
Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σταθερά, προειδοποιώντας για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Ο Πάουελ σημείωσε ότι το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο βρίσκεται στο 4,3%, θα πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητο τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι δασμοί στην οικονομία, τονίζοντας ότι αυτοί πιθανόν να προκαλέσουν είτε μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού είτε πιο επίμονες πιέσεις. Όπως επεσήμανε: «Υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο πρόβλημα με τον πληθωρισμό».
«Βουλιάζουν» οι παγκόσμιες αγορές
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά υπέστη σφοδρό πλήγμα τη Δευτέρα, με τις απώλειες να φτάνουν τα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, θα αναθεωρήσει τη δασμολογική του πολιτική.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 προαναγγέλλουν πτώση 2% σήμερα, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε πάνω από τις 50 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 4%, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες, ενώ στην Ασία καταγράφηκε η χειρότερη συνεδρίαση από την κρίση του 2008. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το γεν ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.
Με την ελεύθερη πτώση των διεθνών αγορών συντονίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «κατακρημνίζεται» σε επίπεδα που συνιστούν τεχνική διόρθωση. Δηλαδή, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον περισσότερο από -10% σε σχέση με το υψηλό έτους (1.750 μονάδες), ενώ σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης προς το -20%, θα μιλάμε για bear market.
Οι επενδυτές αυξάνουν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve, προεξοφλώντας το ισοδύναμο πέντε μειώσεων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2025. Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδεικνύουν ακόμη και πιθανότητα 40% για έκτακτη μείωση επιτοκίου πριν από τη συνεδρίαση του Μαΐου, καθώς η κρίση εντείνεται.
Πανικός σε κάθε γωνιά του πλανήτη
«Το κλίμα είναι “πουλάμε τώρα, ρωτάμε μετά”», δήλωσε ο Στέφαν Κέμπερ της BNP Paribas Wealth Management. «Η αγορά αναζητά το σημείο μέγιστης πίεσης που θα αναγκάσει τον Τραμπ ή/και τη Fed να κάνουν πίσω». Ο πανικός εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η Tesla βούλιαξε έως και 10% μετά από μείωση τιμής στόχου από την Wedbush, ενώ Apple, Amazon και Citigroup έχασαν περί το 5%.
Ο DAX της Γερμανίας σημείωσε βουτιά 10% πριν ανακάμψει, ενώ ο Stoxx 600 έφτασε σε χαμηλά από τον Δεκέμβριο του 2023. Ακόμα και οι αμυντικές μετοχές –οι κερδισμένες του 2025– ρευστοποιήθηκαν μαζικά.
Στην Ασία, ο Hang Seng υποχώρησε 13%, ενώ η Νότια Κορέα διέκοψε προσωρινά τις εντολές προγραμματισμένων πωλήσεων. Το Πεκίνο εξετάζει μέτρα σταθεροποίησης και επιτάχυνσης της δημοσιονομικής τόνωσης, με στόχο την ανάσχεση της πτώσης.