Σε δηλώσεις με έντονο πολιτικό συμβολισμό, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι είχε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο η ένταση με το Ιράν όσο και η κρίση στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς τη Χάγη, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας με στόχο την επίλυση της ουκρανικής σύρραξης.

«Ο Βλαντίμιρ μού τηλεφώνησε και μου προσέφερε βοήθεια για το Ιράν. Του είπα: "Δεν χρειάζομαι βοήθεια με το Ιράν. Χρειάζομαι βοήθεια μαζί σου". Και ελπίζω να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεσπάσει, αν εκείνος βρισκόταν στον Λευκό Οίκο τη στιγμή της ρωσικής εισβολής.
«Είμαι σίγουρος ότι η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν τότε πρόεδρος», υπογράμμισε με νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση της κρίσης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Τραμπ, το πρωί της 15ης Ιουνίου, με αφορμή τα γενέθλιά του. Όπως επιβεβαίωσε και ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, η συνομιλία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και περιέλαβε, εκτός από το Ιράν, ζητήματα που άπτονται της Ουκρανίας και της ευρύτερης γεωπολιτικής σταθερότητας.