Πριν κάνα δυο μήνες, όταν στο προσκήνιο δεν υπήρχε η συζήτηση για πιθανή απόσυρση του Τζο Μπάιντεν και βέβαια ουδείς φανταζόταν το σοκ της απόπειρας δολοφονίας εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, η συζήτηση για την υποψηφιότητα του τέως προέδρου των ΗΠΑ περιστρεφόταν γύρω από τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορηθεί για μια σειρά από αδικήματα και μάλιστα είχαν μια συγκεκριμένη κλιμάκωση, η οποία έφτανε ως τις κατηγορίες για την υποκίνηση της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, όταν μπροστά σε αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες είχε παγώσει για μία ακόμη φορά ολόκληρος ο πλανήτης και είχε ξεκάθαρα διασαλευτεί η τάξη και απειληθεί η δημοκρατία στις ΗΠΑ.

Εκτοτε ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αρκετές φορές στις δικαστικές αίθουσες και μάλιστα αφού πρώτα είχε συλληφθεί, ενώ έγινε ο πρώτος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για κακούργημα. Πρόκειται για την υπόθεση με τη διάσημη πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, τη σιωπή της οποίας επιχείρησε να εξαγοράσει και να παραποιήσει έγγραφα. Η καταδίκη αυτή βέβαια δεν εμπόδισε ούτε πρόκειται να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την εκστρατεία του και την προσπάθειά του να επανέλθει στο Οβάλ Γραφείο. Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που το δικαστήριο αποφάσιζε τη φυλάκισή του, δεν υπάρχει κάποια ρητή διάταξη που να στερεί τα πολιτικά δικαιώματά του και συγκεκριμένα το δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Βαθιά διχασμένη κοινωνία

Αρα, λοιπόν, το ζήτημα είναι αποκλειστικά πολιτικό και όχι νομικό, καθώς σε μια βαθιά διχασμένη αμερικανική κοινωνία είναι βέβαιο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα φαινόταν –όπως φαίνεται ήδη, άλλωστε– ως διωκόμενος και ήρωας στα μάτια των υποστηρικτών του. Και σε μια περίπτωση οριακού εκλογικού αποτελέσματος ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν ο ίδιος και οι υποστηρικτές του αυτό το αποτέλεσμα, με τις εικόνες της εισβολής στο Καπιτώλιο να μοιάζουν ίσως με... σκηνές από τα προσεχώς. Με άλλα λόγια, οι δικαστικές περιπέτειες του τέως προέδρου και εκ νέου υποψηφίου και οι καταδίκες του μάλλον δείχνουν να τον ισχυροποιούν παρά να τον αποδυναμώνουν.

Ολα αυτά, όμως, έως το περασμένο Σάββατο και την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Η σκηνή με τη σφαίρα να περνά ξυστά από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ίδιο ματωμένο να υψώνει τη γροθιά του και να φωνάζει στο πλήθος να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη μετέφερε αλλού το επίκεντρο της συζήτησης. Ξαφνικά όλοι μιλούν γι’ αυτό το περιστατικό και ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είναι ήρωας στα μάτια εκατομμυρίων συμπατριωτών του γι’ αυτό το γεγονός και όχι για τις δικαστικές διώξεις εις βάρος του.

Ηραν τις επιφυλάξεις τους

Ακόμη και οι επικριτές του στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών έχουν αρχίσει να τον αντιμετωπίζουν με συμπάθεια και να δηλώνουν την αμέριστη στήριξή τους, ενώ τα πράγματα δεν ήταν έτσι έως πρόσφατα. Διότι οι περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ και οι ανοιχτοί λογαριασμοί του με τη Δικαιοσύνη είχαν επηρεάσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο ήταν, ούτως ή άλλως, επιφυλακτικό ως προς τον διχαστικό λόγο και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανοιχτές υποθέσεις που έχει εις βάρος του ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος δεν δείχνουν ικανές να του κλείσουν το δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Αλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δώσει ασυλία στον Ντόναλντ Τραμπ για τις πράξεις και τις παραλείψεις που σχετίζονταν με την προεδρική θητεία του, προκαλώντας μάλιστα την οργή του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, αφού στην ουσία τον απάλλαξε από σειρά κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί εις βάρος του. Αυτή ήταν έτσι μια σημαντική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ που πρακτικά έβαλε τέλος στα σενάρια περί αποκλεισμού του από τις ομοσπονδιακές εκλογές.