Αλλάζει τα δεδομένα στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ; Η απάντηση ασφαλώς είναι θετική και το ίδιο θετική είναι η απάντηση για το αν επηρεάζει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μια Αμερική που είναι πιο διχασμένη από ποτέ, ο τέως πρόεδρος φαίνεται ότι ενισχύει μετά το δραματικό περιστατικό τις πιθανότητες που έχει για επιστροφή στον Λευκό Οίκο έναντι του Τζο Μπάιντεν, ανεξαρτήτως της αντικειμενικής ή όχι αδυναμίας του νυν προέδρου να σταθεί απέναντι στον προκάτοχό του.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Πάντως, η απόπειρα κατά του Τραμπ αφενός ενισχύει τους φόβους για ακόμη μεγαλύτερο διχασμό στην αμερικανική κοινωνία, αφετέρου «καίει» πιθανότατα ακόμη και το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να κατέλθουν με νέο υποψήφιο στις ομοσπονδιακές εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον ο Μπάιντεν αποσυρθεί, όπως συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα και είχαν αρχίσει να υπάρχουν σχετικές παραινέσεις ακόμη και από τους κόλπους των Δημοκρατικών προς τον νυν πρόεδρο.

Το βέβαιο είναι ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ ισχυροποιείται και ο ίδιος, αιμόφυρτος με υψωμένη τη γροθιά του μπροστά στην αμερικανική σημαία, μετατρέπεται αίφνης σε σύμβολο των ΗΠΑ στο δρόμο προς τις εκλογές, με το επίκεντρο των συζητήσεων πλέον να απομακρύνεται από τις νομικές εμπλοκές που είχε για μια σειρά από θέματα και κορωνίδα ασφαλώς τις κατηγορίες για υποκίνηση των επεισοδίων και της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Το κρίσιμο ερώτημα...

Συσχετίζοντας και τα γεγονότα του 2021 με τους επόμενους μήνες ως τις κάλπες και το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν το αποτέλεσμα αυτό είναι οριακό και πολύ περισσότερο αν είναι οριακή η επικράτηση του Μπάιντεν ή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου των Δημοκρατικών. Δεδομένου ότι ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών και το 2020 –εξ ου και η εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο– και τώρα το κλίμα μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του έχει πολωθεί επικίνδυνα, στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και τα πιο σκοτεινά σενάρια για το πώς μπορεί να πορευθεί στο εξής η ούτως ή άλλως διχασμένη αμερικανική κοινωνία.

Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο αστάθειας στις ΗΠΑ θα έχει δραματικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, στον οποίο μάλιστα μαίνονται –αυτή τη στιγμή τουλάχιστον– δύο πόλεμοι: στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Παραμένει δε άγνωστο ποια μπορεί να είναι η στάση του Τραμπ και άρα των ΗΠΑ σε περίπτωση επικράτησής του και επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι στο παρελθόν είναι γνωστό ότι υπήρχε μια κάποια προσέγγιση σε προσωπικό επίπεδο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ επίσης δεν είναι βέβαιο ότι στο Μεσανατολικό θα ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό του Ισραήλ και κατά της Χαμάς.

Περασμένα ξεχασμένα;

Ολόκληρος ο πλανήτης πάντως θα πρέπει να εμφανίζεται πλέον προετοιμασμένος για την επικράτηση του Τραμπ, δεδομένου ότι ο ίδιος ισχυροποιείται στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Για τους φανατικούς υποστηρικτές του ήταν, ούτως ή άλλως, ένας ήρωας, αλλά τώρα, μετά την εις βάρος του απόπειρα, μπορεί να γίνει τουλάχιστον συμπαθής ακόμη και στους πιο ήπιους ψηφοφόρους ή σε όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Αναλυτές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ήδη ότι οι προχθεσινές εικόνες με τον ματωμένο Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του στο πλήθος έχουν ήδη «σβήσει» τις εικόνες με τη σύλληψη του τέως προέδρου και τις δικαστικές περιπέτειές του.

Και όλα αυτά, ενώ όλοι σχολιάζουν την προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν και τις αδυναμίες που εμφανίζει, αλλά... ξεχνούν ότι και ο Τραμπ είναι ελάχιστα χρόνια μικρότερος από εκείνον: Είναι 78 ετών και, ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει στις ομοσπονδιακές εκλογές, όταν ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του θα είναι όσο ακριβώς και ο νυν πρόεδρος σήμερα. Οπως –προσώρας τουλάχιστον– έχουν ξεχαστεί και οι απειλές του Τραμπ για «τιμωρία» όσων προσπάθησαν να τον θέσουν εκτός διεκδίκησης της προεδρίας και τον ενέπλεξαν σε δικαστικές περιπέτειες τα προηγούμενα χρόνια, υποσχόμενος κατ’ ουσίαν ένα πογκρόμ των πολιτικών αντιπάλων του ή ακόμη και λειτουργών της Δικαιοσύνης.