Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με βασικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη για τερματισμό της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή (7/2)  κατά τη διάρκεια πτήσης με το Air Force One, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει πότε πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συνομιλίες ή πόσες φορές έχουν μιλήσει. «Καλύτερα να μην πω», απάντησε αινιγματικά όταν ρωτήθηκε σχετικά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους New York Post, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να σταματήσει η αιματοχυσία.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτές οι συνομιλίες έλαβαν χώρα πριν ή μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ. Ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν είναι πρόθυμος για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, περιμένοντας σχετική πρωτοβουλία από την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ αποκάλυψε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τη διερεύνηση λύσεων για την ειρήνη. Δήλωσε ότι έχει «καλή σχέση με τον Πούτιν» και ένα «συγκεκριμένο σχέδιο» για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, αποφεύγοντας όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Ελπίζω να τελειώσει σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάθε μέρα που περνά, πεθαίνουν άνθρωποι – νέοι στρατιώτες, όμορφα παιδιά, σαν τους γιους μου, από τις δύο πλευρές. Θέλω να τελειώσει αυτή η φρίκη».

Αίσθηση προκαλεί επίσης η τοποθέτησή του σχετικά με την παροχή αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει την απαίτηση ανταλλαγμάτων, όπως την εξασφάλιση πρόσβασης στα αποθέματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας. «Θέλουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία όπου αυτό που τους παρέχουμε θα συνοδεύεται από εγγυήσεις για τις σπάνιες γαίες και άλλους πόρους τους», είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή του.