Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίζεται έτοιμος να ενισχύσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας πρόσβαση σε κρίσιμους φυσικούς πόρους ως αντάλλαγμα για την αμερικανική υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Ζελένσκι παρουσίασε έναν άλλοτε διαβαθμισμένο χάρτη που αποκαλύπτει τα πλούσια κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων σημαντικών ορυκτών της Ουκρανίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες.
Οι ΗΠΑ ως προνομιακός εταίρος
«Είναι ώρα για μια πραγματική συμφωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, προτείνοντας μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία που θα διασφαλίσει τόσο την ανάπτυξη των ουκρανικών πόρων όσο και την ασφάλεια του δυτικού κόσμου. Υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία ανάπτυξης αυτών των πόρων. «Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και επομένως αξίζουν να κερδίσουν περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, όπως η παραγωγή μαγνητών, ηλεκτρικών κινητήρων και ηλεκτρονικών, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι λιγότερο από το 20% των ουκρανικών ορυκτών πόρων βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, ενώ η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να διαθέσει τους κατακτημένους πόρους σε συμμάχους της όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Επενδύσεις και στρατηγική ανάπτυξη
Ο χάρτης που παρουσίασε ο Ζελένσκι ανέδειξε την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων τιτανίου στη βορειοδυτική Ουκρανία και ουρανίου, πόροι που είναι απαραίτητοι για τη βιομηχανία της αεροδιαστημικής και την πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα, υπογράμμισε την προθυμία της χώρας να υποδεχθεί επενδύσεις στον τομέα των φυσικών πόρων, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες αυτές μπορούν να αποτελέσουν «κινητήριο μοχλό» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
«Δεν χαρίζουμε τους πόρους μας», διευκρίνισε. «Αντιθέτως, μιλάμε για μια ισχυρή εταιρική σχέση που θα αποφέρει κέρδη και στις δύο πλευρές». Η Ουκρανία έχει ήδη προτείνει να χρησιμοποιήσει τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για την αποθήκευση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετατρέποντας τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.
Πιέσεις για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη
Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εγγυήσεων ασφαλείας από τους δυτικούς συμμάχους, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία. Παράλληλα, κάλεσε σε προσωπική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από οποιαδήποτε απευθείας συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να διασφαλιστεί ότι οι συζητήσεις δεν θα γίνουν «για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».
Στο πεδίο της μάχης, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε νέες ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις της στα ανατολικά. Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει τις προσπάθειες στρατολόγησης, προτείνοντας νέα συμβόλαια με οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα για τους νεαρούς άνδρες της χώρας.
Να υπογραμμιστεί πως ο Ζελένσκι προγραμματίζει να παραστεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου αναμένεται να συναντήσει δυτικούς ηγέτες και να παρουσιάσει τη στρατηγική του για την ανοικοδόμηση και την ασφάλεια της Ουκρανίας. Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για συντονισμένη στρατηγική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, με στόχο την ενίσχυση της Ουκρανίας τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο.
«Η Δύση πρέπει να δράσει ως ένα ενιαίο μέτωπο», κατέληξε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.