Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε απόψε, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ό,τι αφορά την τουρκική πλευρά σχετικά με την προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επικυρώνοντας το σχετικό πρωτόκολλο.

Σουηδός πρωθυπουργός: Επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο 

Από πλευράς του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε απόψε την υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.