«Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είπε απόψε, Τρίτη, η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το TRT Haber, από τους 346 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 287 και κατά οι 55.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί και σχετική συζήτηση στα πλαίσια της συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης. 

Τελευταίο βήμα η υπογραφή του πρωτοκόλλου από τον Ερντογάν 

Ο βουλευτής του CHP Κωνσταντινούπολης Oğuz Kaan Salıcı δήλωσε ότι τους ενδιαφέρει η αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ απέναντι σε κάθε είδους απειλές που διαταράσσουν το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας και δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή νέων μελών. Για τον λόγο αυτό, ως CHP, θα πούμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σημερινή ψηφοφορία».

Ο Fuat Oktay, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, δήλωσε ότι αναμένουν ότι τα βήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους φίλους και συμμάχους και τόνισε ότι η ομάδα του κόμματος AK θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Εφόσον, η Ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του πρωτοκόλλου σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τώρα, αναμένεται αυτό να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σουηδός πρωθυπουργός: Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ 

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης για τη χώρα του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο X, την ικανοποίησή του για την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο. «Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Από πλευράς του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ ανέφερε, επίσης, σε ανάρτησή του στο Χ: «Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Σπουδαία κίνηση για τη Σουηδία, την Τουρκία και όλο το ΝΑΤΟ».

Σε ξεχωριστή ανάρτησή του στον λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε: «Εκτιμώ βαθύτατα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της Συμμαχίας, η οποία σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ξεκάθαρα τη διαρκή εταιρική μας σχέση. Οι ευχαριστίες μου στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση».

Στόλτενμπεργκ: Προσδοκώ η Ουγγαρία να ολοκληρώσει την επικύρωση 

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε και αυτός από μεριάς του την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και κάλεσε την Ουγγαρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας. Προσδοκώ επίσης «η Ουγγαρία να ολοκληρώσει την επικύρωση» από το κοινοβούλιό της «το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν (στη σύνοδο που διεξήχθη) στο Βίλνιους να προσκαλέσουν τη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία μας. Και η Σουηδία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Η προσχώρηση της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλους μας πιο ασφαλείς», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.