Το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση σχετικά με την έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ νωρίτερα σήμερα ξεκίνησε η σχετική ζητήση στο σώμα της Εθνοσυνέλευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.
Εκκρεμεί και το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την Ουγγαρία
Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Ο βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα. Αν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο αναμένεται να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας τον Δεκέμβριο, από επίσημη επίσκεψή του στη Βουδαπέστη είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει να εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πως οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εξηγήσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.