Οι κεραίες του ΠΑΣΟΚ έχουν «πιάσει» τις βολιδοσκοπήσεις που γίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Χρήστου Σπίρτζη σε «πράσινους» αυτοδιοικητικούς.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Ομολογία ήττας συνιστά η απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους συντρόφους του πως στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα πρέπει να πάνε με κομματικούς υποψηφίους, αλλά να «χωθούν» οι «αριστεροί» πολιτευτές σε δήμους και περιφέρειες σε συνδυασμούς άλλων πολιτικών φορέων, όπως του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και «αντάρτικα» ψηφοδέλτια με κεντροδεξιούς επικεφαλής σε αυτά.

Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη, αφού η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ με «αριστερούς» υποψηφίους, δηλαδή προερχόμενους από τις κομματικές οργανώσεις, δεν μπορεί να χτυπήσει στα ίσα τη ΝΔ και τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς υποψήφιους. Ακόμη και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές όλες οι περιφέρειες ήταν «γαλάζιες» πλην της Κρήτης, όπου και πάλι ο περιφερειάρχης δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το ΠΑΣΟΚ.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε επίπεδο δήμων, ζήτημα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω από οκτώ δημάρχους, που κατεβαίνουν με τη σημαία της Κουμουνδούρου, όταν το ΠΑΣΟΚ, που είναι τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πάνω από εβδομήντα.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματος, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της στήριξης σε μη κομματικούς υποψηφίους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Χαριλάου Τρικούπη θα μπει στη διαδικασία «σύναψης» συμμαχιών με την Κουμουνδούρου, καθώς αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα επιχειρήσει να καρπωθεί την όποια εκλογική επιτυχία των δικών του «πράσινων» υποψηφίων.

Αλλωστε τι είπε ο κ. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ; «Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην είναι ο χάρτης μπλε όπως ήταν το 2019, αλλά κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ. Αρα, στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση, άρα να φτιάξουμε ψηφοδέλτια από τώρα που θα κερδίσουν τους εκπροσώπους της Δεξιάς που έχουν ασκήσει, μια τετραετία τώρα, αποτυχημένη πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν χρειάζεται να μιλήσω με παραδείγματα. Δείτε τι γίνεται εδώ στην Αττική τουλάχιστον, και στην Αθήνα. Αλλά στο ζήτημα των προσώπων οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί».

Στη Χαριλάου Τρικούπη, επειδή ακριβώς έχουν πάρει χαμπάρι τις βολιδοσκοπήσεις που γίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Χρήστου Σπίρτζη σε «πράσινους» αυτοδιοικητικούς, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν σοβαρό αγώνα αποτροπής μιας τέτοιας προοπτικής. Σε πρώτη φάση, ο κ. Ανδρουλάκης θα ορίσει νέο υπεύθυνο στο κόμμα για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «στρατηγός» στην πορεία προς τις κάλπες. Παράλληλα, θα ζητήσει από τους εν ενεργεία δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ να μην εμπλακούν σε παζάρια με την ηγεσία της Κουμουνδούρου, ώστε η κάθοδός τους στις εκλογές να μην «πιστωθεί» στην Αριστερά.

 

Ο Τσίπρας πάει εκεί που (υποτίθεται ότι) έχει αλλεργία

Κατά έναν παράξενο τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρίζει τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως όσες φορές εμφανίζεται στο κανάλι του Φαλήρου κερδίζει πόντους. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως στις τελευταίες εθνικές εκλογές η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο κανάλι, όπου του πήραν συνέντευξη η Σία Κοσιώνη και ο Αλέξης Παπαχελάς, ήταν ένας σημαντικός επικοινωνιακός βατήρας που βοήθησε το κόμμα να κρατηθεί στις κάλπες πάνω από το 30%.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί ξανά στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αυτό ήδη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα social media μεταξύ των μελών και φίλων του κόμματος. Σημειωτέον δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχε κηρύξει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ. Ηταν μετά την τραγωδία στο Μάτι όταν ο τηλεοπτικός σταθμός είχε μεταδώσει πληροφορίες για καρατομήσεις «αριστερών» αξιωματούχων που είχαν εμπλακεί στη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης.