Το βράδυ πριν από τα 74α γενέθλιά του, ο Μάριο Ντράγκι πέρασε σχεδόν τέσσερις ώρες μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν σε ένα μπαλκόνι με θέα τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια ενός δείπνου στη Μασσαλία, με λαβράκι για κύριο πιάτο, ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ αντάλλαξε απόψεις με τον γάλλο πρόεδρο, τον πλέον επιθετικό υπέρμαχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μόλις πέρασαν τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκαν σερβιτόροι με μία τούρτα που είχε παραγγείλει ο Μακρόν. Οι σύμβουλοι που περίμεναν παράμερα να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους χειροκρότησαν.

Τη σκηνή την αποτύπωσε το Bloomberg, ως ένα σημάδι της σχέσης που έχουν καλλιεργήσει οι δύο ηγέτες απ’ όταν έγινε ο Ντράγκι πρωθυπουργός της Ιταλίας, τον Φεβρουάριο. Με την Ανγκελα Μέρκελ έτοιμη να αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στη γερμανική καγκελαρία, σημείωνε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, «οι δύο άνδρες έχουν την ευκαιρία να καλύψουν το κενό που αφήνει και να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της ΕΕ, από την οικονομία μέχρι την άμυνα». Και αυτό ακριβώς φαίνεται πως φιλοδοξούν να κάνουν: ιταλικές κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν ότι Ντράγκι και Μακρόν θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα, στις 25 Νοεμβρίου σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη Ρώμη, τη Συνθήκη του Κυριναλίου, μια συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση της διμερούς βιομηχανικής και στρατηγικής συνεργασίας, αντίστοιχης με τη Συνθήκη του Ελιζέ, που έβαλε το 1963 τα θεμέλια του γαλλογερμανικού άξονα. Οπως αποκαλύπτει και το όνομά της, η Συνθήκη θα υπογράφει στο Κυρινάλιο (το προεδρικό) μέγαρο, με στόχο να δημιουργήσει ένα σταθερό και επίσημο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας. «Ο Μακρόν θέλει έναν ισχυρότερο δεσμό με την Ιταλία, και η Ιταλία θέλει να εισχωρήσει στην παραδοσιακή εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ιταλική κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για ένα τέτοιο κείμενο είχαν ξεκινήσει το 2018, από τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Την ίδια χρονιά ωστόσο αυτός αντικαταστάθηκε από τον Τζουζέπε Κάντε, επικεφαλής μιας λαϊκιστικής συγκυβέρνησης Κινήματος Πέντε Αστέρων-Λέγκας, που αμφισβήτησε το όραμα του Μακρόν για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν, με καβγάδες επί παντός επιστητού, από τη μετανάστευση έως τον πολιτισμό. Οι Γάλλοι κατηγορούνται συχνά ότι τείνουν να αντιμετωπίζουν συγκαταβατικά τους Ιταλούς – αν αυτό ισχύει, πάντως, άλλαξε με τον Ντράγκι. Ντράγκι και Μακρόν γνωρίζονται από τότε που ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο θαυμασμός του δευτέρου για τον πρώτο μάλιστα είχε γίνει ξεκάθαρος το 2019,-στην αποχαιρετιστήρια ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Μακρόν για τον Ντράγκι στην ΕΚΤ, εγκωμιάζοντας το όραμα, τη δεοντολογία και την πνευματική σκευή του, συγκρίνοντάς τον με τον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Ρομπέρ Σουμάν.

Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ντράγκι έχει περάσει κάπου 10 ώρες σε διμερείς συναντήσεις με τον Μακρόν, περισσότερο χρόνο από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ηγέτη της G20, και οι δυο τους έχουν συμφωνήσει ανεπισήμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μιλούν πριν από τις κρίσιμες συνόδους ώστε να συντονίζουν τις θέσεις τους. «Ο Ντράγκι και ο Μακρόν πραγματικά έχουν τις ίδιες απόψεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής ένωσης» δήλωσε στο Bloomberg η Νάταλι Τότσι, επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ και διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ρώμης. «Αυτή είναι η βάση τους, αυτό τροφοδοτεί τη σύγκλιση ανάμεσά τους. Πάνω σε αυτή θα μπορούσαν να γίνουν το νέο κέντρο εξουσίας στη μετά Μέρκελ εποχή, επεκτείνοντάς την και σε άλλα πεδία που έχουν σχέση με την οικονομία, όπως η πράσινη ατζέντα και η ψηφιακή μετάβαση». Με τον Μακρόν να αναλαμβάνει την Πρωτοχρονιά του 2022 την κυλιόμενη ευρωπαϊκή προεδρία, αυτή η συνεργασία έχει προστιθέμενη αξία.

της Κίττυς Ξενάκη από Τα Νέα