Στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την είσοδο της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Στο διάγγελμά του έκανε λόγο για μια Ελλάδα που έμοιαζε «σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και μια «χώρα χωρίς κύρος».
Η δεκαετία που ακολούθησε ήταν η δυσκολότερη της μεταπολίτευσης. Η χώρα μπήκε σε καθεστώς μνημονίων και κυβερνήθηκε αποκλειστικά από κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία άνθησαν, η πολιτική σταθερότητα που απολάμβανε η χώρα μετά το 1974 έμοιαζε με ένα μακρινό όνειρο.
Στο τέλος αυτής της δεκαετίας και μετά το καταστροφικό πέρασμα από την εξουσία της «Πρώτης Φοράς Αριστεράς», με ακροδεξιό δεκανίκι, οι Έλληνες πολίτες έδωσαν το 2019 στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ισχυρή λαϊκή εντολή με βασικό πρόσταγμα τη σταθερότητα και τη μεταρρύθμιση της χώρας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Η πρώτη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας σημαδεύτηκε από διαδοχικές πρωτόγνωρες παγκόσμιες κρίσεις. Ξεκίνησε με την υγειονομική κρίση που δοκίμασε τις αντοχές ολόκληρου του πλανήτη και ακολούθησε η πληθωριστική κρίση ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση κλήθηκε ταυτόχρονα να διαχειριστεί μια υβριδική επίθεση στον Έβρο, την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να τοποθετηθεί σθεναρά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προκάλεσε μια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.
Σε όλες τις προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων την ώρα που βοηθούσε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να αποτελέσει οδηγό στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα εξόπλισε την πατρίδα με σύγχρονα οπλικά συστήματα και προχώρησε σε στρατηγικές συμμαχίες με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες.
Η οικονομία βρέθηκε στο καλύτερο σημείο μετά το 2009, η ανεργία βρέθηκε σε χαμηλό δεκαπενταετίας, ο τουρισμός εκτινάχθηκε σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κράτος ψηφιοποιήθηκε, οι ξένες επενδύσεις απογειώθηκαν με τους ξένους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική σταθερότητα που εξασφάλιζε η παρουσία ενός ικανού καπετάνιου στο τιμόνι της χώρας.
Την ίδια περίοδο η αξιωματική αντιπολίτευση επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, έτσι είχαν μάθει, ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην καταστροφολογία και στον μηδενισμό ασκώντας μια πολιτική που έλεγε όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Δεν έμαθαν από τα λάθη τους και το ξαναπλήρωσαν.
Στις εκλογές του 2023 σημειώθηκε κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση ανέβηκε σε ποσοστά και η αντιπολίτευση καταβαραθρώθηκε. Η λογική είχε επικρατήσει του παραλογισμού. Ο ελληνικός λαός είχε επιδείξει τα αντανακλαστικά του και έδωσε ξανά το τιμόνι σε σταθερά χέρια.
Μόλις 18 μήνες μετά τις εκλογές του 2023 ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να κοντύνουν τον Μητσοτάκη εργαλειοποιώντας ένα τραγικό δυστύχημα. Αμφισβητούν την ισχυρή λαϊκή εντολή και ριψοκινδυνεύουν να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα της τελευταίας πενταετίας για να συγκυβερνήσουν ο Ανδρουλάκης, ο Φάμελλος, η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης σε ένα σχήμα που μπορεί να έκανε sold out στο Δελφινάριο, αλλά όχι για να κυβερνήσει τη χώρα σε εποχές παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας.
Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που η χώρα ήταν σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Ο καπετάνιος της έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι θα τη βγάλει σε ασφαλές λιμάνι. Έχουν περάσει οι εποχές που η Ελλάδα ήταν μια χώρα χωρίς κύρος. Η ηγεσία της απολαμβάνει καθολικής αναγνώρισης στη διεθνή πολιτική σκηνή.