Στη μικρή, αλλά πανέμορφη χώρα μας οτιδήποτε παρουσιάζεται ως υποχρεωτικό δαιμονοποιείται. Ισως επειδή μετά την Επανάσταση του 1821 και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Ισως επειδή τα προοδευτικά μας ελατήρια δεν ανέχονται κάθε λογής «υποχρεωτικότητες». Θυμηθείτε τις προοδευτικές (aka ψεκασμένες) θεωρίες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid...

Κάθε φορά που μια φυσική καταστροφή πλήττει μια περιοχή και αρχίζουν οι υπολογισμοί για το δημοσιονομικό κόστος των αποζημιώσεων, επανέρχεται η δημόσια συζήτηση στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων. Σε αυτή τη συζήτηση, οι κυβερνήσεις παραμένουν αμέτοχες λόγω του κακού προηγουμένου της «υποχρεωτικότητας». Ωστόσο, με αφορμή την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου, το θέμα έφερε στο τραπέζι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Η ανάγκη να υπάρξει καθολική ασφάλιση υπαγορεύεται από το γεγονός της αύξησης της συχνότητας και της έντασης των καταστροφικών φαινομένων, αλλά και του χαμηλού ποσοστού των ασφαλισμένων κατοικιών, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς, κυμαίνεται μεταξύ 16%-20%. Το χαμηλό ποσοστό ασφάλισης –στην περιφέρεια το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο– αφήνει εκτεθειμένα στις ζημιές από φυσικά φαινόμενα τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων στη χώρα, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ασφάλισης είναι χαμηλό.

Είναι βέβαιο ότι με την κλιματική αλλαγή παρούσα, οι φυσικές καταστροφές θα είναι σύνηθες φαινόμενο από δω και στο εξής και ως εκ τούτου θα απαιτούνται τεράστιοι δημόσιοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για φυσικές καταστροφές με χρηματοδότηση που θα προκύψει από την αύξηση του τέλους διαμονής κατά 6 ευρώ στα πολυτελή ξενοδοχεία. Δεν γνωρίζω αν είναι αρκετό από μόνο του. Σίγουρα πάντως πρέπει να συζητηθεί σοβαρά η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων, ώστε να συμμετέχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες –έστω κατά ένα μέρος– στην αποκατάσταση των ζημιών.