Ουσιαστικά τέθηκαν στο περιθώριο τα παλιά δοκιμασμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της… εισχώρησης μεγάλου αριθμού προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν καμία διάθεση να κατεβούν στο ψηφοδέλτιο.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ

 

Πολλές είναι οι προσδοκίες που δημιουργούνται μεταξύ των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑίων στην εκλογική περιφέρεια του Βόρειου Τομέα της Αττικής με δεδομένο μάλιστα και το ότι οι έδρες –με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής– αυξάνονται από 15 σε 16.

Οπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου, στόχος είναι η εκλογή πέντε βουλευτών στις επερχόμενες εκλογές έναντι τεσσάρων που είχαν εκλεγεί το 2019 και συγκεκριμένα των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργου Κατρούγκαλου.

Βέβαια, για να καταφέρουν να εκλέξουν πέντε, θα πρέπει το ποσοστό τους να προσεγγίσει το 30% αφού το εκλογικό μέτρο αγγίζει το 6,25%. Στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συγκεντρώσει 28,22%, αλλά κανείς δεν μπορεί τώρα να προεξοφλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταφέρει κάτι παρόμοιο και εντός του 2023.

 

Η Εφη και ο Πάνος

Βέβαια στο κυνήγι της έδρας εισέρχονται και άλλα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα οι νυν βουλευτές να νιώθουν ιδιαίτερα άβολα και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που υποστηρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι εκλογολόγοι ότι ο αριθμός 5 είναι εφικτός.

Μπορεί λοιπόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να εξελέγη πρώτος και με διαφορά το 2019, όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα σήμερα. Και αυτό διότι στο «παιχνίδι» μπαίνουν δύο βαριά ονόματα, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης (είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις προηγούμενες εκλογές).

Για την πρώτη τα περιθώρια να βρει κοινοβουλευτική άκρη στενεύουν αφού η Α΄ Αθηνών έχει αποκλειστεί λόγω της καθόδου εκεί του συντρόφου της στη ζωή, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όπως και ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας όπου θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για την πρωτιά η Ρένα Δούρου.

 

Τα μεγάλα φαβορί

Σε ό,τι αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι «σύντροφοι» των οργανώσεων του Βόρειου Τομέα τον θεωρούν «εξαφανισμένο», επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος επανεκλογής του είναι η στήριξή του από το σύνολο της τάσης του, δηλαδή της λεγόμενης «Ομπρέλας».

Από τα φαβορί για την πρωτιά θεωρείται ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος διαθέτει ένα ισχυρό επιτελείο που επιμελείται την εικόνα του ενώ διατηρεί και εξαιρετικές σχέσεις με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι ΣΥΡΙΖΑίοι δείχνουν να έχουν ξεχάσει το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν της, επισημαίνοντας ότι «βρίσκεται παντού και ασχολείται με τα πάντα».

Κι αν το παρελθόν της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει περάσει στη… λήθη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος κουβαλάει ακόμη την αμαρτία της μείωσης των συντάξεων φέρνοντας σε δύσκολη θέση το σύνολο των στελεχών κάθε διαμετρήματος όταν σε εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές, οι απλοί πολίτες τούς θυμίζουν το συγκεκριμένο αμάρτημα.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι έχει συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο μετακίνησής του στον Πειραιά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από τις προθέσεις του Θοδωρή Δρίτσα. Και ίσως ο συνωστισμός αυτός είναι και ο λόγος που ο Γιώργος Καραμέρος (είχε διατελέσει αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα επί περιφερειακής διοίκησης Δούρου) «φυτεύτηκε» στην Ανατολική Αττική.

 

Τα αουτσάιντερ

Κι αν όλοι οι παραπάνω είναι τα φαβορί –έστω κι αν είναι έξι για τις πέντε θέσεις που υπολογίζουν οι αισιόδοξοι ΣΥΡΙΖΑίοι– ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Στη δεύτερη ομάδα αξιώσεων είναι ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που θεωρείται από αυτούς που μπορούν να κάνουν ένα καλό πλασάρισμα, όπως και ο ΠΑΣΟΚογενής Δημήτρης Σακελλάρης με την προϋπόθεση της «συνεργασίας» με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κατά τα λοιπά, ο… ΑΝΕΛίτης Τέρενς Κουίκ (πρώτος επιλαχών το 2019) δεν φαίνεται να καταφέρνει να κερδίζει την εύνοια της Κουμουνδούρου με την επανένταξή του στο ψηφοδέλτιο ενώ και η Ελένη Αυλωνίτου (δεύτερη επιλαχούσα το 2019) ενδεχομένως να μην κατέλθει στον συγκεκριμένο πολιτικό στίβο εξαιτίας ενός σοβαρού προσωπικού προβλήματος.

Η Αννέτα Καββαδία (8η το 2019) επιθυμεί να αποχωρήσει από τον Βόρειο Τομέα, με του οποίου την κομματική βάση δεν έχει καμία επαφή, και να κατευθυνθεί προς την Α΄ Αθηνών. Αουτσάιντερ παραμένει και η Γιάννα Κοντούλη (11η το 2019), αφού οι Οικολόγοι ουσιαστικά έχουν εξαφανιστεί αλλά και η ίδια ζει και δραστηριοποιείται πλέον στην περιοχή του Ζωγράφου που ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα.

 

Οι παλιοί και οι νέοι

Πάντως, ο προβληματισμός είναι διαρκής και έντονος για το τι μπορεί να αποκομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές από την περιφέρεια του Βόρειου Τομέα, με δεδομένο μάλιστα ότι το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην στις κομματικές οργανώσεις αφενός λόγω της απραξίας στην περίοδο του κορωνοϊού, αφετέρου λόγω του ότι ουσιαστικά τέθηκαν στο περιθώριο τα παλιά δοκιμασμένα στελέχη του κόμματος εξαιτίας της… εισχώρησης μεγάλου αριθμού προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν καμία διάθεση να κατεβούν στο ψηφοδέλτιο.

Αδρανείς οι παλιοί, απαθείς οι νέοι, δημιουργούν ένα νεοκομματικό συνονθύλευμα που μόνο οφέλη δεν μπορεί να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μόλις μήνες πριν από την εκλογική διαδικασία.