Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

by Achilles

Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε ανακοινώσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προβεί στην ανακοίνωση των λεπτομερειών σχετικά με το πώς θα ενεργοποιηθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, ούτως ώστε να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η εκπαιδευτική διαδικασία στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη (11/3) ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, είχε συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, από τον κ. Διγαλάκη δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία, τη φοιτητική μέριμνα και τις λοιπές υποστηρικτικές δομές και δραστηριότητες, καθώς και για τις διοικητικές λειτουργίες των ΑΕΙ, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις προσωπικού και φοιτητών.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στην ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σχετική ενημέρωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση της παραπάνω δυνατότητας διενέργειας της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μέσα εξ αποστάσεως, τόσο για τα προπτυχιακά, όσο και για τα μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και η δυνατότητα άμεσης προμήθειας κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Θετικοί στην εξ αποστάσεως διδασκαλία γονείς και μαθητές

Στις πρώτες 15 ώρες οι εγγραφές των μαθητών του Γυμνασίου και των δύο τελευταίων του Δημοτικού άγγιξαν τις 3.220, κάνοντας από το σπίτι τους χρήση της υπηρεσίας που παρέχει, από την Τετάρτη (11/3) η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με αρμόδια ιδιωτική επιχείρηση.

Συγκεκριμένα οι εγγραφές έχουν ως εξής: 510 για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, 430 για μαθητές της και Β’ Γυμνασίου, 610 για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, 950 για μαθητές της Ε’ Δημοτικού και 720 για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα να έχουν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους πρόσβαση στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μέσω του συνδέσμου www.brainy.gr, παρέχεται στους μαθητές όλης της χώρας.

Για το γεγονός αυτό, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι «η ανέλπιστη ανταπόκριση των πολιτών μας γεμίζει δύναμη να συνεχίσουμε με ανάλογες καινοτόμες πρωτοβουλίες με στόχο τη διευκόλυνσή τους, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα».

Αναφερόμενος «στο θερμό “αγκάλιασμα” της πρωτοβουλίας» και από τους γονείς των μαθητών αποδεικνύει αφενός «την ανάγκη που υπάρχει προκειμένου να καλυφθούν με ένα τρόπο, οι διδακτικές ώρες, αφετέρου την εμπιστοσύνη τους στην παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών».

Κλείνοντας τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν αντικαθιστά τις υπηρεσίες του υπ. Παιδείας, αλλά θα λειτουργεί επικουρικά και συμπληρωματικά, σε μια κρίσιμη για τη δημόσια υγεία της χώρας μας συγκυρία».

Σχετικα Αρθρα