Αντιμέτωπη με τεράστιο οικονομικό πλήγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε χρεοκοπία βρίσκεται η Ρωσία, μετά τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι δυτικές χώρες στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Τα σημάδια κατάρρευσης αποτυπώνονται γλαφυρά στο ρωσικό νόμισμα, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Είναι ενδεικτικό πως η ισοτιμία ανάμεσα στο ρούβλι και στο δολάριο διευρύνθηκε σημαντικά μέσα σε λίγες ημέρες, καταγράφοντας πτώση άνω του 30% από την περασμένη Παρασκευή ενώ ολοένα και περισσότεροι βλέπουν οδυνηρές επιπτώσεις στις ρωσικές τράπεζες.

Μάλιστα, η ΕΚΤ έκανε λόγο για «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των μεγάλων αναλήψεων που πραγματοποιούν αποταμιευτές, με φόντο τις κυρώσεις των Δυτικών. Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Sberbank Εurope AG και οι θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία υπέστησαν επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητάς τους καθώς οι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο αναλυτής της Credit Suisse Group Οτοαρ, Ζόλταν Πόζσαρ, σε σημείωμά του το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το SWIFT, εκτιμά ότι ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα 5Υ\ΊΙΎ είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brorhers.

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως η μεγάλη υποτίμηση που υφίσταται το ρούβλι θα έχει σοβαρό κόστος για τη ρωσική οικονομία, πλήττοντας τον ήδη υψηλό πληθωρισμό που τρέχει με 8,7% και πιθανότατα προκαλώντας περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα. ΕΙ επενδυτική κοινότητα ποντάρει όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο η Ρωσία να μην μπορέσει ή να μη θελήσει να αποπληρώσει τα εξωτερικά της χρέη ως αντίποινα στις κυρώσεις. Να σημειωθεί ότι η απόδοση ρωσικού ομολόγου σε δολάριο που λήγει τον Ιούνιο του 2027 εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 24% τη Δευτέρα από περίπου 10% την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της Τradeweb που επικαλείται η WSJ.(. Οι ανησυχίες γύρω από την πορεία της ρωσικής οικονομίας δεν άφησαν αλώβητες τις διεθνείς αγορές, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένες.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Στον αντίποδα, σχέδιο αντίδρασης φαίνεται πως επεξεργάζεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνομίλησε χθες με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. «Ο Πούτιν θα ασχοληθεί με τα θέματα της οικονομίας σήμερα. Η οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά» παραδέχθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας πως τώρα είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα που ελαχιστοποιούν τις συνέπειες.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τις τράπεζες που στοχοποιήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις και οδεύουν προς πλήρη αποκοπή από τις διεθνείς αγορές, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια αναφοράς από 9,5% σε 20% και παράλληλα επέβαλε περιορισμούς στη διαπραγμάτευση χρέους και συναλλάγματος. Επιπρόσθετα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μπλόκαρε το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Μόσχας και διέταξε τις ρωσικές εταιρείες, ορισμένες
από τις οποίες πραγματοποιούν πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων σε δολάρια, να πουλήσουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα (σύμφωνα με πηγές της «Wall Street Journal»). ΕΙ κίνηση αυτή είχε ως σκοπό να δημιουργήσει ζήτηση για ρούβλια και να αποτρέψει τις εταιρείες από το να συσσωρεύουν δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς ανακοίνωσαν σειρά συντονισμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, καθώς και κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, επιδιώκοντας να μην έχει αυτή πλήρη πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να πληγεί η ικανότητα της Μόσχας να στηρίξει το ρούβλι.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ