Το ψιλικατζίδικο της Μαίρης, ο Καζαντζίδης και ο Στουρνάρας

by news

Οι περισσότεροι δεν θα το γνωρίζουν αλλά εδώ και μερικά χρόνια γίνεται, κυρίως τα Σάββατα, μία παράξενη σύναξη στην οδό Μάρκου Μπότσαρη (στη Νέα Κηφισιά) στο ψιλικατζίδικο της Μαίρης, με τη συμμετοχή απλών πολιτών διαφόρων επαγγελμάτων, όπως ταξιτζήδων, ενός νταλικέρη, συνταξιούχων, της κυρίας Μαίρης ιδιοκτήτριας του ψιλικατζίδικου και καμιά φορά του Χάρη του φούρναρη ή του Γιάννη του κρεοπώλη, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Το ψιλικατζίδικο, βλέπετε, βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κάτω από το σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα και τα Σάββατο είναι η μέρα που ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει τα ψώνια του σπιτιού. Οι συναντήσεις, όπως μου είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, στο ψιλικατζίδικο γίνονται συνήθως υπό τους ήχους της μουσικής του Καζαντζίδη και των τραγουδιών του «Στον σταθμό του Μονάχου», ή «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε άδικε», που αρέσουν πάρα πολύ στην ιδιοκτήτρια κυρία Μαίρη. Τώρα όμως με τον περιορισμό της κυκλοφορίας η σύναξη στο ψιλικατζίδικο κάπως περιορίστηκε σε αριθμό, αλλά γίνεται κανονικά, πλην όμως οι συμμετέχοντες κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και ορισμένοι (όχι όμως ο κ. Στουρνάρας) φορούν μάσκες.

Σας πληροφορώ ότι τις συνάξεις αυτές πολύ τις χαίρεται ο κεντρικός τραπεζίτης για δύο λόγους. Πρώτον, όπως μου εξήγησε, επειδή οι ερωτήσεις που του κάνουν είναι to the point, δηλαδή στο κέντρο της οικονομικής επικαιρότητας, οι συνομιλητές του ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και, δεύτερον, μπορεί άνετα να αναπτύξει τις απόψεις του χωρίς φόβο παρεξήγησης. Τι είδους όμως ερωτήσεις κάνουν στον κ. Στουρνάρα; Η κυριότερη είναι πώς θα βγει η οικονομία με λιγότερες απώλειες από την υγειονομική κρίση ή εάν βλέπει έκρηξη της ανεργίας και πότε, καθώς και τι μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Ερωτήσεις που έχουν όλες σημασία και οικονομική βάση. Για παράδειγμα, ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, εάν προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή τι είδους δάνεια χορηγούν οι τράπεζες. Απαντά σε όλες και, όπως λέει, «είναι ευχαρίστησή μου να τους κάνω τέτοιου είδους αναλύσεις και να απαντώ στις απορίες τους. Ιδιαιτέρως χαίρομαι όταν βλέπω ότι καταλαβαίνουν ακριβώς τι τους λέω και έτσι μπορώ να έχω τον σφυγμό της κοινωνίας».

Καμιά φορά το μέρος των συναντήσεων αλλάζει, αντί δηλαδή του ψιλικατζίδικου της Μαίρης, μεταφέρονται στην ίδια γειτονιά στον φούρνο του Χάρη ή στο χασάπικο του Γιάννη (όπου επίσης ψωνίζει ο κ. Στουρνάρας), αλλά οι ερωτήσεις και οι απορίες παραμένουν σχεδόν πάντοτε οι ίδιες. Το άγχος, βλέπετε, των απλών ανθρώπων για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με τον κορωνοϊό είναι μεγάλο και βρήκαν τον κεντρικό τραπεζίτη πρόθυμο να τους εξηγήσει ορισμένα πράγματα. Να σημειώσω εδώ ότι κάπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του κ. Στουρνάρα είναι το σπίτι του Ευκλείδη Τσακαλώτου (στην οδό Μυτιλήνης), όμως ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θελήσει, όπως μαθαίνω, να πιάσει κουβέντα ή να λύσει απορίες στο ψιλικατζίδικο της Μαίρης…
πηγή: ΒΗΜΑτοδότης

Σχετικα Αρθρα