Σε μια αξιοπερίεργη βράβευση προχώρησε το Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, απένειμε το βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia 2023» στη σύμπραξη των Solomon, Forensis, StrgF/ARD και του «Guardian», αναφορικά με το ρεπορτάζ τους για το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, το οποίο έλαβε χώρα στις 14/6/2023, πενήντα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Πύλου.

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, η συγκεκριμένη ομάδα βραβεύτηκε μεταξύ άλλων διότι «αποκάλυψε πώς συνέβη το πιο πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στη σύγχρονη Ιστορία, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής Ακτοφυλακής». Μπορεί τα ελληνικά δικαστήρια που έχουν αναλάβει την υπόθεση να μην έχουν αποφανθεί ακόμη αναφορικά με τα αίτια του ναυαγίου, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο πείστηκε και… «καταδίκασε» το Λιμενικό Σώμα, ενώ προέβη και στη βράβευση αυτών των συντακτών (σ.σ.: κάποιοι εξ αυτών θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανήκουν στην τάξη των… συμπαθούντων περί του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης) που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαρτυρίες των λαθρομεταναστών περί ρυμούλκησης και βύθισης από το Λιμενικό αφενός ήταν από δυο-τρία άτομα εκ των 104 διασωθέντων, αφετέρου ήρθαν κάποιες ημέρες αργότερα, καθώς το αρχικό αφήγημα ήταν ότι το Λιμενικό δήθεν αγνόησε το SOS (δι’ αντιπροσώπου) που εξέπεμψαν οι λαθρομετανάστες και ότι αφέθηκαν στην τύχη τους να βουλιάξουν.

Για να αποσαφηνίσουμε το «δι’ αντιπροσώπου» αναφορικά με τον αρχικό ισχυρισμό, η γνωστή και μη εξαιρετέα ΜΚΟ «Alarm Phone» έστειλε ένα e-mail στο Λ.Σ., στο οποίο έδινε το στίγμα του σκάφους και υποστήριζε ότι έχει πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια. Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο e-mail κοινοποιείτο μεταξύ άλλων και στο τουρκικό παράρτημα της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών (UNCHR)! Το συγκεκριμένο e-mail έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ (ή κατά το Ευρωκοινοβούλιο, «ειδησεογραφικό πρακτορείο»), ονόματι SOLOMON, η οποία ήταν και μια εκ των βραβευθέντων.

Το Λιμενικό εξ αρχής είχε υποστηρίξει ότι δεν προχώρησε σε ρυμούλκηση, διότι το συγκεκριμένο σκάφος είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα ευστάθειας και ότι στην περίπτωση που επιχειρούσε να το ρυμουλκήσει υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να βυθιστούν και τα δύο σκάφη. Αρκετές ημέρες αργότερα, στις 8/7/2023, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα στο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel βίντεο του Λιμενικού, στο οποίο εικονιζόταν το εν λόγω σκάφος –αρκετές ώρες προτού βυθιστεί– όταν το είχε προσεγγίσει ένα δεξαμενόπλοιο, προκειμένου να το ανεφοδιάσει με νερά και τρόφιμα. Στο εν λόγω βίντεο ο ισχυρισμός του Λιμενικού περί του προβλήματος ευστάθειας τεκμηριωνόταν, καθώς το συγκεκριμένο σκάφος, όντας αφενός υπέρφορτο, αφετέρου κακοφορτωμένο, κόντευε να ανατραπεί, ενώ οι συνθήκες ανέμων και κύματος δεν δικαιολογούσαν τέτοιο «παλαντζάρισμα», αφού ο κυματισμός, όπως φαίνεται και στο βίντεο, ήταν ανεπαίσθητος.



Ποιοι είναι οι βραβευθέντες;

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, οι βραβευθέντες ήταν η ελληνική ΜΚΟ Solomon, η γερμανική ΜΚΟ FORENSIS, το γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό StrgF/ARD και ο βρετανικός «Guardian».

Ο StrgF/ARD

Πρόκειται για γερμανικό δημόσιο ραδιοσταθμό, ο οποίος έδωσε τουλάχιστον βήμα σε αυτές τις (κατά κύριο λόγο γερμανικές) ΜΚΟ που ασχολούνται μονοθεματικά με τη διευκόλυνση της λαθρομετανάστευσης, ήδη από την εποχή της Άνγκελα Μέρκελ, όπου προσκάλεσε κάθε καρυδιάς καρύδι να έρθει στην Ευρώπη.

Η Forensis

Πρόκειται για μια γερμανική ΜΚΟ, η οποία φτιάχνει σε γραφικά (εικόνες και βίντεο) τις μαρτυρίες στις υποθέσεις που ασχολείται. Το γεγονός ότι απεικονίζει με γραφικά ένα σενάριο που ενδεχομένως να συνέβη, προφανώς δεν σημαίνει ότι πράγματι συνέβη.

Η ΜΚΟ Solomon

Πρόκειται για μια ΜΚΟ που αυτοδιαφημίζεται ως «ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας» και η οποία –ω, του θαύματος– ασχολείται συχνά με θέματα που αφορούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει καταπιαστεί πολλές φορές με την υπόθεση των υποκλοπών. Ο αρχισυντάκτης Σταύρος Μαλιχούδης, μάλιστα, είχε ισχυριστεί ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ και ότι αναγνώρισε τον εαυτό του σε σημείωμα της ΕΥΠ το οποίο διέρρευσε στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», η οποία έκανε σχετικό ρεπορτάζ.

O Guardian

Πρόκειται για τη βρετανική εφημερίδα, που κι αυτή ασχολείται μόνο για να κάνει κριτική στα θέματα της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης από τη χώρα μας. Δύο ονόματα τα οποία αναφέρει ξεχωρίζουν: το πρώτο είναι της Katy Fallon, η οποία μένει στην Αθήνα (παλαιότερα κι εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το λογαριασμό της στο Twitter/X, διέμενε στη Λέσβο). Το δεύτερο όνομα που ξεχώρισε ήταν αυτό του Γιώργου Χριστίδη, του δημοσιογράφου που κατάφερε να ξεφτιλίσει το «Spiegel» με το φιάσκο της «νεκρής μικρής Μαρίας του Εβρου», τον Αύγουστο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι το «Spiegel» υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και αφαίρεση όλων των άρθρων τα οποία αφορούσαν την εν λόγω ψεύτικη υπόθεση, με τον διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για «νέα υπόθεση Relotius» που πλήττει το «Spiegel».

Τα συμπεράσματα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεικνύεται ένας πολιτικός νάνος, ο οποίος εξακολουθεί να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε από το 2015, κατά την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης: να δίνει βήμα και βραβεία στις ΜΚΟ οι οποίες σιτίζονται από το λαθρομεταναστευτικό, ενώ ταυτόχρονα απορεί για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να σηκώσουν το θέμα οι Ελληνες ευρωβουλευτές, όχι μόνο για το καλό της δικής μας χώρας, αλλά για το καλό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το δυστυχές όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι οι μισοί εκ των ευρωβουλευτών της χώρας μας δεν θα το κάνουν, διότι όχι μόνο «έφαγαν» το παραμύθι της «νεκρής μικρής Μαρίας του Εβρου», αλλά επένδυσαν πολιτικά επάνω του και ούτε καν ζήτησαν συγγνώμη, όταν το «Spiegel» αναγκάστηκε να αποσύρει όλα τα δημοσιεύματα.