12 χρόνια μετά, οι 3 νεκροί ακόμα περιμένουν δικαίωση, καθώς οι δολοφόνοι με τις μολότοφ ακόμα αναζητούνται.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

Ηταν 5 Μαΐου 2010. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην Αθήνα. Σε αυτό το κτήριο δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, όλοι τους θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Στις 9 Μαΐου 2020 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου μνημείου της Marfin. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού από την πολιτεία με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων αλλά και να θυμίσει σε όλους μας πως ποτέ ξανά δεν πρέπει να ζήσουμε αντίστοιχες στιγμές.

Μερικές ημέρες πριν, άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο, όμως τα συνεργεία του δήμου αποκατέστησαν πλήρως τη μαρμάρινη πλάκα. Οσες φορές και αν προσπαθήσουν οι γνωστοί-άγνωστοι να αμαυρώσουν τη μνήμη των θυμάτων, το μνημείο θα είναι εκεί για να θυμίζει ακόμα και σε αυτούς πως ο τυφλός φανατισμός, το μίσος και ο διχασμός δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην κοινωνία μας.

Σήμερα, 12 χρόνια μετά, οι 3 νεκροί ακόμα περιμένουν δικαίωση, καθώς οι δολοφόνοι με τις μολότοφ ακόμα αναζητούνται. Οι δύο ύποπτοι για εμπρησμό που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκη, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι τον Οκτώβριο του 2016. Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε, όμως επεστράφη στην Ελληνική Αστυνομία για περαιτέρω έρευνα το 2021, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της θητείας της μετέτρεψε την κατοχή και χρήση μολότοφ από κακούργημα σε πλημμέλημα. Τέτοια «ενσυναίσθηση» επέδειξαν οι σύντροφοι για ένα τόσο σοβαρό, λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα. Πώς να ένιωσαν άραγε οι συγγενείς των θυμάτων της Marfin, όταν το πληροφορήθηκαν;
Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αμέσως προχώρησε σε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την κατοχή και χρήση μολότοφ. Αποτελεί και πάλι κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια. Ενα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μόνο όμως όταν βρεθούν, συλληφθούν και καταδικαστούν οι δολοφόνοι γνωστοί-άγνωστοι με τις κουκούλες, τότε μόνο θα έρθει η οριστική δικαίωση για τα θύματα της Marfin και τους συγγενείς τους. Ελπίζουμε όλοι αυτό να γίνει το συντομότερο.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”